Sobotka: vláda by měla podpořit export českého leteckého průmyslu

Bohuslav Sobotka, Miroslav Schützner - zkušební pilot, Ladislav Šimek - manažer Aera Vodochody u prototypu demonstrátoru L-39NG

Bohuslav Sobotka, Miroslav Schützner - zkušební pilot, Ladislav Šimek - manažer Aera Vodochody u prototypu demonstrátoru L-39NG Zdroj: ctk

Vláda by podle premiéra Bohuslava Sobotky měla podpořit export českého leteckého průmyslu, například evropskými dotacemi pro výzkum nebo prostřednictvím České exportní banky. Uvedl to při návštěvě výrobce letadel Aero Vodochody, kde si prohlédl nejen letouny L-159, které si kupuje irácká armáda, ale také i modernizovaný cvičný letoun L-39, který bude mít oproti předchůdci mimo jiné nový motor.

Prodej letounů L-159 do Iráku je také podle Sobotky přispěním k boji proti teroristům. Forma podpory leteckého průmyslu může mít podle premiéra několik podob, kromě využití evropských dotací do vědy a výzkumu v oblasti tohoto odvětví to také může být i nepřímo, a to třeba financováním aktivit prostřednictvím České exportní banky. „Je důležité, abychom umožnili našim výrobcům získat nové trhy pro jejich výrobky,“ dodal premiér.

Na dodávce 15 strojů pro iráckou armádu za 750 milionů korun se ministerstvo obrany dohodlo s Aero Vodochody na konci loňského srpna. Firma letouny koupila od armády a poté prodala do Iráku. Takový postup vyžaduje zákon. Aero 12 letounů zprovozní, vyzbrojí, vycvičí piloty a obsluhu. Kolik za transakci od Iráku dostane, firma nezveřejnila. Irácká armáda nedávno převzala první dva letouny. Další stroje dostane příští rok.

Tohle je jeden z konkrétních a cenných příspěvků, který poskytuje ČR, tím, že se snažíme zlepšit výzbroj a vybavení irácké armády

„Tohle je jeden z konkrétních a cenných příspěvků, který poskytuje ČR, tím, že se snažíme zlepšit výzbroj a vybavení irácké armády,“ uvedl Sobotka. Dalších 21 vyřazených cvičných letounů L-159 si kupuje americká firma Draken International. Ta si jich do konce roku převezme od Aera Vodochody, přes které transakce jde, osm.

Za celkem 72 bitevníků L-159 armáda v minulosti zaplatila 51 miliard korun, nyní využívá 24 strojů. Za peníze utržené při prodeji nepotřebných letounů nechá armáda přestavět tři stroje L-159 ze zakonzervovaných zásob z jednomístných na dvojmístné.

Podle premiéra prospěla Aeru Vodochody privatizace, od poslední návštěvy Sobotky v době před privatizací přibyly společnosti zakázky i zaměstnanci. „Projektem L-39 nové generace navazujeme na téměř čtyřicetiletou historii tohoto letadla, kdy naše společnost dodala v minulosti téměř 3000 těchto letadel,“ uvedl ředitel Aera Vodochody Ladislav Šimek. Pokud projekt modernizovaného cvičného letounu bude komerčně úspěšný, bude to podle premiéra velká šance nejen pro Aero Vodochody, ale i pro další dvě desítky českých firem, které se podílejí na výrobě.

Tržby společnosti minulý rok dosáhly čtyř miliard korun, což představuje meziroční nárůst 200 milionů korun. Zisk společnosti ale klesl: loni činil 226 milionů korun, předloni téměř o 120 milionů korun více. Stoupl i počet zaměstnanců o 250 na 1937.

Sobotka má náměstkyni. Jmenoval ji v tichosti