Sobotkův „kostlivec“: Podezřele nízkou cenu za OKD ověřovali právníci kupce

Premiér Bohuslav Sobotka

Premiér Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Podezřele nízkou cenu za státní podíl v privatizovaném OKD ověřovala v roce 2006 právní kancelář Pokorný, Wagner & spol. Nařídil to tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka. Přitom ta samá kancelář zastupovala kupce ostravsko-karvinských dolů společnost Karbon Invest.

Na informaci, která pochází z policejního spisu k údajně nevýhodné privatizaci, upozornil deník Dnes. Sobotka navíc v této kanceláři dříve pracoval a přiznává, že se přátelí s jejím spolumajitelem Radkem Pokorným.

Evropská komise začala privatizaci vyšetřovat v listopadu 2005 kvůli podezření, že cena byla příliš nízká, a stát tak poskytl kupci, firmě Karbon Invest, nedovolenou podporu. V té době měla přitom Evropská komise a posléze i Sobotkovo ministerstvo k dispozici posudek ústavu NOVOTA, který cenu za státní podíl stanovil na 10,3 miliardy korun, tedy přibližně 2,5krát více než byla cena prodejní.

Sobotka však poslal do Bruselu dopis, v němž na základě analýzy zmíněné právní kanceláře tvrdí, že prodejní cena OKD ve výši 4,1 milionu korun byla v pořádku. Současný premiér tvrdí, že ačkoliv dokument putoval na Evropskou komisi pod hlavičkou s jeho jménem, on sám ho nepodepsal. Měl tak učinit tehdejší náměstek Eduard Janota, který před třemi lety zemřel.

Sobotka: Stát podíl v OKD prodal za tržní cenu
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) trvá na tom, že stát v roce 2004, kdy byl ministrem financí, prodal podíl v důlní společnosti OKD za tržní cenu. Evropská komise konstatovala, že nebyla poskytnuta nepovolená podpora, sdělil dnes v reakci na informace deníku Dnes, podle nichž byla pravděpodobně skutečná hodnota OKD v době prodeje výrazně vyšší.
„Stát v roce 2004 prodal minoritní akciový podíl v OKD za tržní cenu, nad cenu, kterou stanovil posudek a také nad cenu, kterou stanovil ve svém stanovisku ÚOHS,“ uvedl Sobotka. Stát tehdy prodal 45,88 procenta akcií firmy za 4,1 miliardy korun. Původně přitom vláda schválila prodej za 2,25 miliardy korun, ale Úřad pro ochranu hospodářské soutěže privatizaci zamítl s tím, že je cena příliš nízká. Tržní cena se údajně pohybovala kolem 3,5 miliardy korun.
„Evropská komise prodej prověřila a konstatovala, že při tomto prodeji nebyla poskytnuta nepovolená veřejná podpora,“ uvedl k tomu dnes Sobotka. „Za majoritní podíl v OKD, který včetně podnikových bytů nechaly před rokem 1998 divoce zprivatizovat pravicové vlády, stát nedostal ani korunu. O tomto faktu se zcela účelově nemluví,“ podotkl také.

V roli premiéra nyní Sobotka podporuje miliardovou státní podporu pro tuto těžební společnost, která by měla dceřiné firmě NWR kompenzovat náklady související s útlumem Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku. Ve středu přitom znovu kritizoval „podivnou“ privatizaci, při níž bylo „plno majetku“ dáno zdarma.

David Klimeš: Bakala opět objevil na mapě Česko