Soud osvobodil Pitra od obvinění z daňových podvodů

Tomáš Pitr

Tomáš Pitr Zdroj: CTK

Pražský městský soud dnes v obnoveném procesu zprostil obžaloby kontroverzní podnikatele Tomáše Pitra a Miroslava Provoda viněné z daňových deliktů z roku 1994. Soudy mužům za podvody na daních vyměřily v roce 2006 po pěti letech vězení, letos však s definitivní platností rozsudek zrušily. Rozhodnutí je nepravomocné, státní zástupce si nechal lhůtu pro podání odvolání.

Pitrovi zůstává nepravomocný tříletý trest vězení, který mu v červnu soud vyměřil za vyvedení akcií potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny ze společnosti Agrocredit a jeden daňový únik, kterého se obnova netýkala. Téměř dva roky už ale podnikatel strávil ve vazbě.

Podle dnešního verdiktu soudu nebylo „nade vší pochybnost“ prokázáno, že jednání Pitra a Provoda bylo trestným činem. Obžalovaní sice uzavřeli fiktivní smlouvy, aby mohli zadat odpočet DPH, nicméně nelze dohledat, zda finanční úřad na základě jejich faktur daně odpočetl. Podle předsedy senátu Tomáše Durdíka tak není jisté, že odpočet opravdu uplatnili, a nový trestní zákoník nepovažuje přípravu ke zkrácení daně za trestnou.

Pitr, který se nachází ve věznici v Českých Budějovicích, dnes požádal soud o konání procesu v jeho nepřítomnosti. Provod, který si svůj trest již odpykal, k soudu přišel. Pokud bude dnešní verdikt pravomocný, může žádat stát o odškodnění. Městský soud loni povolil obnovu procesu, protože se v případu objevily nové zásadní důkazy - znalecké posudky.

Muži podle obžaloby vymáhali po finančních úřadech vrácení daní pomocí fiktivních faktur. Ze šesti případů se jim to údajně podařilo pětkrát, a stát tak připravili asi o 51 milionů korun. Pitr vždy tvrdil, že se podvod nestal a že důkazy leží na příslušném finančním úřadě.

V kauze daňových deliktů byli Pitr a Provod obviněni a souzeni se třemi dalšími muži - Jiřím Syrovátkou, Milanem Jungrem a Vratislavem Romanovským. Syrovátka dostal také pětiletý trest, uprchlý Romanovský šest let vězení a advokát Junger podmínku.

Pitr se od roku 2007 skrýval v zahraničí. V červenci 2010 byl zadržen ve švýcarském Svatém Mořici. Policie ho na počátku dubna přivezla ze Švýcarska, jelikož stáhl žádost o azyl v této zemi.