Spor o jména uvázl na mrtvém bodě

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Dohoda mezi Hradem a Černínským palácem o obsazení ambasád není na obzoru. Žádné jednání Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga se v příštích dnech nechystá a neexistuje ani termín, do něhož mají nalézt společnou řeč. Podle ministra zahraničí to může trvat dokonce rok či dva.

„K dohodě se musíme dostat podstatně dříve. Je třeba z toho udělat mediálně nudné téma,“ reagoval včera v ČT vedoucí zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček. Dodal, že začal jednat s prvním náměstkem rezortu zahraničí Jiřím Schneiderem. K dohodě prý směřují pomalu, protože jde o velký balík jmen.

Vedle problémů v zastupitelských úřadech v Moskvě nebo ve Vídni prohlubuje spor příkop mezi prezidentem a vládou. Po pohrůžce Schwarzenberga, že TOP 09 opustí koalici, pokud premiér Petr Nečas vyslyší Zemanovu výzvu a začne s ním hledat řešení, ODS nepřímo podpořila šéfa diplomacie. To znamená, že Nečas nepomůže hlavě státu s prosazením například Livie Klausové na Slovensko.

Výkonná rada občanských demokratů se shodla, že pře je nedůstojná a poškozuje zájmy Česka doma i v zahraničí. „Odmítáme nestandardní postupy jmenování velvyslanců, které nejsou v souladu s ústavními zvyklostmi a které by vedly k posunu k poloprezidentskému systému,“ řekla místopředsedkyně strany Miroslava Němcová.

Nečas veřejné výpady obou politiků odsoudil už dříve. „To, co je klíčové, je omezit hlasitost,“ konstatoval.

Spor se nevede jen o Klausovou. Prezident se začal s ministrem dohadovat o kompetence a výklad ústavy týkající se procedury jmenování ambasadorů. „ Doporučoval bych všem, aby si přečetli ústavu a především článek 63. Ten říká, že prezident jmenuje velvyslance. O ministrovi zahraničí tam není ani slovo,“ poznamenal Zeman.

Šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský podle svých slov nechce vynášet kategorické výroky. „Základním předpokladem je, že se ústavní činitelé dovedou dohodnout. Je to kultivovaný zvyk,“ řekl.