Šťastný už vypovídal, teď je na řadě Nečas

Boris Šťastný

Boris Šťastný Zdroj: ctk

Poslanec Boris Šťastný (ODS) dnes vypovídal na policii v kauze někdejší šéfky kabinetu expremiéra Petra Nečase Jany Nagyové a údajného podplacení trojice exposlanců z ODS. Otázky policistů mířily na okolnosti schvalování daňových zákonů.

Podle policistů se poslanci Marek Šnajdr, Petr Tluchoř a Ivan Fuksa před hlasováním o vládním daňovém balíčku, s nímž nesouhlasili, vzdali poslaneckých mandátů výměnou za příslib výhodných postů ve společnostech s majetkovou účastí státu.

Zákon, s nímž Nečasova vláda spojila žádost o vyslovení důvěry, byl poté přijat. Fuksa se následně stal členem představenstva Českého Aeroholdingu, Šnajdr předsedou dozorčí rady Čepra.

„Chci zdůraznit, že přípravné řízení je neveřejné a každý svědek podepisuje prohlášení, které mu ze zákona zakazuje hovořit o tom, co bylo předmětem dotazování. Obecně však mohu říci, že šlo víceméně o předání informací policii z celého toho průběhu projednávání daňového balíčku,“ uvedl Šťastný před budovou Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

Doplnil, že „stejně jako mnozí další“ patřil k poslancům, kteří měli na některé věci související s daňovým balíčkem odlišný názor. Šťastný již dříve řekl, že důvodem jeho výslechu je fakt, že byl s trojicí exposlanců i s premiérem Nečasem v úzkém kontaktu. Spolupráci při rozdělování postů pro ně však odmítl.

Na policii dnes přijel vypovídat i expremiér Nečas. Doprovodil ho advokát Josef Lžičař. Státní zástupce v pondělí požádal Sněmovnu o vydání expremiéra k trestnímu stíhání. Nečas prohlásil, že žádná dohoda o rezignaci rebelujících poslanců ODS na jejich poslanecké mandáty výměnou za jiné funkce uzavřena nebyla. Proto mu není jasné, proč a z čeho má být obviněn.

Nečas kvůli kauzám kolem Nagyové odstoupil z funkce předsedy vlády i z čela ODS. Jeho vládu nahradil úřednický kabinet Jiřího Rusnoka.