Stát loni ušetřil především na sociálních dávkách

Ministr financí Miroslav Kalousek

Ministr financí Miroslav Kalousek Zdroj: E15 Michael Tomes

Místo plánovaných 105 jen 101 miliard korun. S takovým schodkem loni skončil státní rozpočet. Kde se čtyřmiliardové úspory podařilo dosáhnout? Hlavně na sociálních dávkách a díky škrtům uvnitř jednotlivých resortů, oznámil ministr financí Miroslav Kalousek.

„Na podzim roku 2011 se prudce zhoršila makroekonomická předpověď. Bylo zřejmé, že hospodářský vývoj i daňové výnosy budou horší, než bylo stanoveno v rozpočtové dokumentaci. Tuto skutečnost jsme avizovali při schvalování návrhu státního rozpočtu s tím, že příslušné korekce učiníme na základě lednové predikce, což se stalo v březnu. Hlavně díky těmto úsporám jsme plán deficitu dodrželi s dostatečnou rezervou,“ řekl.

Státu se loni podařilo meziročně zvýšit své příjmy o téměř 40 miliard, oproti původnímu plánu na rok 2012 ale klesly o 33 miliard. Ještě výrazněji se ale státu podařilo snížit výdaje a schodek rozpočtu díky tomu klesl na 101 miliard korun. Kalousek odmítl, že by úspor na sociálních dávkách bylo dosaženo díky snížení výplaty důchodů. Náklady na ně dosáhly 99,9 procenta původně plánované výše, stát ale vyplatil jen 98 procent všech očekávaných sociálních dávek. Ty se na všech výdajích podílejí více než 41 procenty, takže stát i díky procentuálně malému snížení výplat ušetřil deset miliard. „Jsem rád, že se potvrdila účinnost sociální reformy, která si klade za cíl provést systémové změny a směřovat prostředky těm skutečně potřebným,“ řekl Kalousek.

Vývoj salda státního rozpočtu v letech 2011 a 2012Vývoj salda státního rozpočtu v letech 2011 a 2012 | Ministerstvo financiZdroj: Ministerstvo financí

Ministr připustil, že stále trvá problém výběru daně z příjmu u osob samostatně výdělečně činných. „Dnes OSVČ daň z příjmu fyzických osob prakticky neplatí,“ řekl. Stát přitom dokázal svůj plán výběru této daně dokonce mírně překonat, zatímco v roce 2011 výběr dosáhl jen 89,3 procenta očekávané hodnoty.

K udržení rozpočtu podle kalouska přispělo i vyřešení některých problémů při čerpání dotací z Evropské unie. „Rozdíl mezi příjmy z EU a odvody do jejího rozpočtu přinesl pro Českou republiku nejvyšší kladnou čistou pozici v historii, která zcela jistě přesáhne 70 miliard korun,“ uvedl. V loňském roce činila 30,7 miliardy.