STEM/MARK: Restart v kariéře hodnotí jako pozitivní drtivá většina lidí

práce

práce Zdroj: profimedia.cz

Hodně pesimisticky vylíčil Čechy výzkum společnosti STEM/MARK, který pátral, jak lidé vidí svou pracovní kariéru z hlediska osobního pocitu spokojenosti a štěstí. Výsledky ukázaly, že pouhá třetina lidí pociťuje při pomyšlení na svou kariéru pocit štěstí a jen 10 procent dotázaných uvedlo, že svou práci opravdu milují. Naopak, ten kdo ho zkusil, nedá dopustit na restart kariéry.

Výzkum odpověděl i na to, proč lidé nedělají to, co je baví? Kromě toho, že 38 procent lidí neví, jak by vlastně jejich ideální zaměstnání mělo vypadat, tak změně brání u 43 respondentů strach ze ztráty příjmu a výhod současného zaměstnání a 21 procent nemá odvahu nebo důvěru ve své schopnosti.

Větší pracovní změnu zažilo ve své kariéře 55 procent lidí, pouhých 11 procent ale prožilo opravdový, dobrovolný „restart“. Možná je to škoda, protože dobrovolný restart hodnotí plných 95 procent oslovených jako pozitivní.

Aktivní restartéři jsou více emotivní

Jsou aktivní restartéři jiní než ostatní? „Metodou IAT – testem implicitních asociací – jsme zjistili, že ano. Méně plánují dopředu, často jednají pocitově a jdou do rizika,“ uvedl ředitel agentury STEM/MARK Jan Tuček.

Výsledky výzkumu prezentoval Tuček na konferenci „Restart kariéry aneb jde to“. Mimo jiné zde byly na živo prezentovány příklady dobrovolného a nedobrovolného restartu.

O dobrovolném restartu hovořila Božena Jirků, která o svém přechodu z publicistiky v tehdy socialistické Československé televizi do nadace Konto Bariéry, které pomáhala v 90. letech rozjíždět a nyní je jeho ředitelkou.

Druhý pohled nabídl Martin Zach. Žil od dětství každodenními tréninky a připravoval se na dráhu vrcholového sportovce, trenéra a občasného modela. V době studií na vysoké škole si poranil při skoku do vody míchu a skončil na vozíku.

„Brečel jsem jen jeden den. Dělám dál věci, které mě baví, jen při tom sedím. Cestuji, dělám sport, pracuji,“ odzbrojil Martin přítomné.

Jana Žižková, která před pár lety vyměnila pozici generální ředitelky IT firmy SAS Institute za cestu kolem světa na plachetnici, přednesla svoje velmi inspirativní a poučné životní zásady, kterými se řídí.

Počet absolventů roste, počet míst pro ně klesá