Střední školy bojují o studenty, půlka z nich zrušila přijímačky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15, Petr Horky

Příští týden začínají přijímací zkoušky na střední školy. Kvůli nedostatku uchazečů ale bez přijímaček studenty nabere zhruba polovina středních odborných škol a čtvrtina gymnázií. Jednotné zkoušky na maturitní obory už přitom zavedla téměř polovina krajů. Nechtějí totiž, aby se na střední školy dostávaly děti, které na studium nestačí.

Přijímací zkoušky bude konat 53 procent středních odborných škol a 77 procent čtyřletých gymnázií. Nejvíce vybírat si mohou tradičně osmiletá gymnázia, z nichž zkoušky pořádá 92 procent. Naopak pouze šest procent učilišť chce přijímat uchazeče podle výsledků zkoušek. Data ale sbíral Národní ústav vzdělávání na začátku školního roku, jsou proto orientační.

Důvodem pro nekonání přijímacích zkoušek je demografický pokles, střední školy nabízejí víc volných míst, než kolik je dětí končících základní školy. Například v roce 2011 nastupovalo do prvních ročníků přes 117 tisíc studentů, loni necelých 105 tisíc.

„Kdybychom dělali přijímací zkoušky, tak bychom sem nikoho nedostali,“ potvrdil ředitel pražské Střední průmyslové školy dopravní František Novotný s tím, že uchazeči by se hlásili raději na školy, které zkoušky nebudou vyžadovat. Ani když přijímají jen na základě známek z osmé a pololetí deváté třídy, naplněnost prý není stoprocentní.

„Byli bychom i rádi, kdyby se nám hlásili žáci s lepšími známkami,“ poznamenal. Dodal ale, že spousta žáků, kteří neměli na základní škole valný prospěch, se na střední takzvaně chytí a studia zvládnou dobře.

Kvůli udržení úrovně na středních školách přistoupilo letos šest krajů k zavedení jednotných přijímacích testů. Ty připravuje firma Scio, konají se v Moravskoslezském, Zlínském, Pardubickém, Libereckém, Ústeckém a Karlovarském kraji. Testování hradí školy, například testy z jednoho předmětu stojí 6100 korun, každá další otevíraná třída pak stojí 2400 korun. Kromě testů ale školy přihlížejí i ke známkám na vysvědčení.

První kolo přijímacích zkoušek mohou školy pořádat od 22. do 30. dubna. Studenti se mohli hlásit nejvýše na dvě školy. Po zkouškách musí ředitel do tří pracovních dnů vydat seznam přijatých, nepřijatí dostanou rozhodnutí písemně. Pokud je žák přijat a chce na školu nastoupit, musí do deseti dnů od přijetí rozhodnutí odevzdat na škole zápisový lístek. Nepřijatí se mohou odvolat, o odvolání poté rozhoduje krajský úřad. Školy, které nenaplní kapacitu, mohou po prvním kole přijímacího řízení konat další.