Studovat na moderátora je v Česku stále populárnější

Aneta Savarová

Aneta Savarová

Vyzkoušet si čtecí zařízení, učit se správně vyslovovat nebo si natrénovat projev před kamerou. Takové možnosti nabízí obory českých vysokých a vyšších škol, na kterých lze studovat televizní a rozhlasové moderování. I když školné může stát i několik desítek tisíc korun, zájem o tohle zaměření roste, vyplývá z vyjádření zástupců škol.

„Před třemi lety se touto specializací zabývalo dvanáct studentů, v současné době se jedná takřka o čtyři desítky účastníků dílen,“ řekla zástupkyně ředitele pro vnější vztahy a komunikaci Vyšší odborné školy publicistiky (VOŠP) Monika Hrubalová. V rámci dílen VOŠP, kde roční školné vyjde na 28 tisíc korun, se studenti účastní stáží, při kterých si v reálném prostředí rozhlasového studia trénují čtení zpráv, pohádek a dalších textů.

Speciální předmět Moderování lze v rámci oboru Sociální a mediální komunikace absolvovat na Univerzitě Jana Amose Komenského Praha (UJAK). Soukromá vysoká škola, na které roční školné vyjde na 50 tisíc korun, loni do bakalářského programu tohoto oboru přijala 256 studentů. „Počet nyní podaných přihlášek se tomuto číslu značně blíží, předpokládáme tedy stejný, nebo vyšší počet uchazečů,“ řekl Jan Červenka z oddělení komunikace UJAK.

Pod oborem Komunikace v médiích se lze na profesi moderátora připravit také na Literární akademii, kde rok prezenčního studia bakalářského oboru stojí 60 tisíc korun.

Speciální kurzy jsou i na Univerzitě Karlově

Předměty zaměřené na moderátorství lze ale absolvovat i na státních školách. Součástí bakalářského programu žurnalistiky na Univerzitě Karlově (UK) jsou například Mluvní a pohybová výchova nebo Základy správného mluvení.

Právě na UK vystudovala žurnalistiku řada známých televizních moderátorů. „Ve zprávách na České televizi je Marcela Augustová, Jakub Železný a Aneta Savarová, náš absolvent je i Václav Moravec,“ řekla Barbora Osvaldová z Institutu komunikačních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních věd UK.

Platy jsou nadprůměrné, ty nejvyšší má pár celebrit

Se známou tváří souvisí nadstandardní platové ohodnocení, které do určité míry vyrovnává ztrátu soukromí. „Je to určitá kompenzace za to, že nasazují svůj obličej a své já,“ řekl mediální poradce Vojtěch Bednář. Výši honorářů podle něj ovlivňuje také fakt, že se moderátoři podílí na popularitě pořadu. „Televize tak do nich musí investovat a zaplatit je, aby neodešli ke konkurenci,“ doplnil Bednář.

Průměrná mzda rozhlasových a televizních moderátorů byla loni podle dat Českého statistického úřadu 55 486 korun. „Průměrné číslo je hezká věc, ale je vyhnáno několika 'celebritami',“ podotknul Bednář s tím, že do této kategorie spadají i moderátoři lokálních stanic, kteří jsou hodnocení spíše podprůměrně.