Svůj věk jako handicap nevnímám, chci se věnovat i svému obvodu, říká nový senátor Wagenknecht

Lukáš Wagenknecht

Lukáš Wagenknecht Zdroj: Blesk / Petr Novotný

Lukáš Wagenknecht se stal nejmladším senátorem v historii, jako handicap to však nevnímá. Jedním z jeho hlavním cílů je zvýšení transparentnosti státní správy, zároveň se ale bude věnovat i svému obvodu. Ten prý jeho předchůdkyně Daniela Filipiová zanedbávala.

O vás se v souvislosti se zvolením do horní komory lze nejčastěji dočíst, že jste nejmladším senátorem v historii Česka. Vnímáte to jako výhodu, nebo naopak překážku?

Myslím, že u senátora jsou důležité hlavně kompetence, které by měl mít pro prosazování věcí, které má naplánované pro své období. Svůj věk jako handicap nevnímám. Věk pro senátora splňuji a to je asi celé, co bych k tomu chtěl říct.

Podle vás by měl být Senát aktivnější. Může k tomu přispět i to, že v rámci věkového rozložení v horní komoře budete patřit k těm mladším. Jak by ta aktivita měla vypadat v praxi?

Senátor má podle mého názoru dvě role. Primární je projednávání návrhů zákonů, které přijdou ze Sněmovny a tak dále.

Za druhé by se ale měl věnovat i svému obvodu. Já nahrazuji svou předchůdkyni (Daniela Filipiová, ODS –pozn.red.), na kterou je hodně negativních zpětných vazeb, že v obvodu celých šest let vůbec nefungovala. Myslím tedy, že je potřebná i tato druhá část naší práce: pomoc občanům v obvodu, zvedání jejich témat. Vy je přímo nevyřešíte, ale můžete je nějakou formou posunout dál. To jsem dělal už během své kampaně.

Za další je potřeba, aby senátoři byli mediálně více vidět, aby dokázali komunikovat. Díval jsem se na různá tisková prohlášení, ale mnoho práce se dá udělat i nad rámec tohoto.

S čím tedy můžete pomoct lidem ve vašem senátním obvodě, tedy v Praze 8?

Je tam mnoho témat. Zmíním dva, které jsme řešili hodně aktivně.

Bylo to třeba zahloubení ulice v Holešovičkách, což je dlouholetý problém. Je tam nadměrný hluk a doprava. Proaktivně jsme pomáhali s politickou podporou ze strany Pirátů.

Druhá věc, kterou jsme řešili, je problematika výstavby komunitního centra v ulici Taussigova. Je tam dům, který se jeví jako černá stavba. Lidé tam naráželi na politiky místní radnice. My jsme jim pomohli konkrétně se získáváním informací podle zákona 106 (zákon o svobodném přístupu k informacím – pozn.red.).

V příkladech bych mohl pokračovat.

To je ale pomoc, kterou byste mohl poskytnout i jako občan, nemusíte být pro to senátorem.

Ano, ale myslím, že je to i role senátora pomoci svými kompetencemi. Má i senátní týden, kdy by měl působit ve svém obvodě. V mnoha případech to takto nefunguje. Přitom taková pomoc může být efektivní.

Do jaké míry byste chtěl spolupracovat i s Piráty ve Sněmovně, případně třeba na pražském magistrátu? Možná budete mít dokonce primátora.

Co se týká Senátu, tak bych se určitě rád odborně podílel už na přípravě zákonů, když jsou ve Sněmovně, abych to mohl komentovat. Nechci jen čekat na to, až přijdou do Senátu a pak je napravovat. V tom budu určitě aktivní. Ale nejde jen o Piráty. Budu rád spolupracovat s každým, kdo bude mít zájem. To není nijak omezené. Na Piráty ale samozřejmě budu mít nejbližší vazby.

Další část rozhovoru si přečtěte na INFO.CZ