Švýcaři zamítli žádost České republiky připojit se k žalobě kvůli miliardám z MUS

MUS

MUS Zdroj: CTK

Švýcarský soud údajně zamítl žádost České republiky o připojení k trestnímu řízení proti bývalým manažerům privatizované Mostecké uhelné společnosti (MUS). Informoval o tom server Česká pozice, podle něhož švýcarský soud kritizoval způsob komunikace českých úřadů.

Česko se k trestnímu řízení připojilo jako poškozená strana s nárokem na náhradu škody po dlouhém otálení, uvádí server. Podle vyjádření mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba však má ČR ještě další možnosti, jak se náhrady domoci.

Švýcarské úřady kvůli šetření zahájenému už v roce 2005 zablokovaly kolem 600 milionů švýcarských franků (téměř 12,2 miliardy korun) na stovce účtů ve švýcarských bankách. Praha začala letos v listopadu hledat způsoby, jak peníze případně získat zpět. Premiér Petr Nečas dříve uvedl, že je ve hře civilní žaloba, účast na trestnímu řízení, civilní žaloba připojená k trestnímu řízení a využití specifických paragrafů švýcarského trestního řádu.

„Byly definovány celkem čtyři alternativy, kdy se může Česká republika připojit jako strana poškozená. Rozhodnutím švýcarského soudu z tohoto týdne byla zamítnuta pouze jedna z nich,“ sdělil dnes ČTK Jakob prostřednictvím Radka Ležatky z ministerstva. Úřad podle něj podá na základě podkladů státního zastupitelství civilní žalobu.

Švýcarský federální soud v Bellinzoně českou žádost o připojení k trestnímu řízení zamítl 19. prosince, tvrdí podle České pozice zdroj švýcarského deníku Le Temps. V rozhodnutí soudu se údajně píše, že „není možné, aby se Česká republika stala žalobcem“ v případu MUS. Česká republika prý má deset dní na odvolání.

Le Temps: České úřady zaujaly pasivní postoj

O možnosti připojit se k řízení informovala švýcarská prokuratura české úřady už v roce 2006, a nikoliv až letos v září, jak tvrdí některé české úřady, cituje dnes deník Le Temps z rozhodnutí soudu. České úřady zaujaly „pasivní postoj“ a „daly najevo svůj nezájem“, uvádí Le Temps.

Letos v říjnu švýcarská prokuratura obžalovala z praní špinavých peněz a dalších finančních machinací v souvislosti s privatizací MUS šest Čechů a jednoho Belgičana. Manažeři Antonín Koláček, Luboš Měkota, Marek Čmejla, Oldřich Klimecký, Petr Kraus, Jiří Diviš a Jacques de Groot jsou obžalováni z praní peněz, podvodu a falšování dokumentů.

Šestice stíhaných Čechů obvinění označila za konstrukci a je prý připravena doložit, že zablokované peníze nepocházejí z majetku státu ani MUS. Také Belgičan tvrdí, že je nevinný.