Tečka za krizí? Ekonomika rostla nejvíc za poslední tři roky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Euro E15

Česká ekonomika se v letošním prvním čtvrtletí vyvíjela lépe, než zněl první odhad. Proti předchozímu čtvrtletí vzrostla o 0,4 procenta a meziročně stoupla o 2,5 procenta, což bylo nejvíce za poslední tři roky. Ve zpřesněném odhadu to uvedl Český statistický úřad. V prvním odhadu v polovině května statistici uváděli mezičtvrtletní stagnaci ekonomiky a meziroční růst o dvě procenta.

„Výsledek potvrdili oživení české ekonomiky. Ta udělala jasnou tečku za krizí. Letošní rok by tak měl být z ekonomického hlediska úspěšný. Ekonomika nemá v sobě zásadní brzdu, která by ji měla srazit zpět do krize,“ říká Michal Kozub, analytik Home Credit.

Český hrubý domácí produkt je podle ČSÚ už jen 0,3 procenta pod úrovní ze třetího čtvrtletí 2011, po kterém ekonomika sklouzla opakovaně do recese. „V aktuálním čtvrtletí přitom těžila z rostoucí zahraniční i domácí poptávky a také z velice nízké srovnávací základny, neboť loňské první čtvrtletí bylo z hlediska ekonomického výkonu nejslabší za poslední čtyři roky,“ uvedl ČSÚ.

Hlavním tahounem zpracovatelský sektor

Velký podíl na obnovení růstu měl taky průmysl, konkrétně zpracovatelský průmysl. Ten vzrostl meziročně o 4,6 procenta, a byl hlavním tahounem celé ekonomiky. Zpracovatelský průmysl totiž tvoří necelou čtvrtinu ekonomiky.

Zlepšení o půl procentního bodu v meziročním srovnání proti květnovému prvnímu odhadu ČSÚ přičítá zvýšení výnosů nepřímých daní a zpřesnění odhadu hrubé přidané hodnoty.

HDPHDP | CSU

Výdajovou stranu ekonomiky ovlivnily zejména dva faktory - oživení spotřeby domácností a výrazného růstu tvorby fixního kapitálu. „Spotřeba domácností je jednou z klíčových oblastí každé ekonomiky. V Česku ale poslední roky pokulhávala, a výsledky byly spíše záporné. V prvním čtvrtletí tohoto roku ale dokázala otočit trend. Meziročně vzrostla o 1,5 % a mezikvartálně o 1,2 %. Podobně na tom byl i fixní kapitál a jeho tvorba,“ vysvětluje Michal Kozub.

Podle Kozuba nelze opomenout ani pozitivní výsledek zahraničního obchodu. S oživením evropského prostoru se zvyšovaly šance Česka na export a to na sobě zanechalo pozitivní vliv na výsledcích zahraničního obchodu.

HDPHDP | CSU

„Export reagoval na oživení zahraniční poptávky. Na straně produkce táhl růst zpracovatelský průmysl reagující zejména na oživení výroby aut. K meziročnímu růstu ovšem přispěly i odvětví, které se dříve nacházely v dlouhodobém útlumu, tedy stavebnictví a zemědělství,“ říká Patrik Rožumberský, ekonom UniCredit Bank.

Ze sektorů služeb se podle Rožumberského nedařilo pouze peněžnictví a pojišťovnictví, které jako jediné svou přidanou hodnotou zaostalo za výkonem loňského prvního kvartálu. „Krátkodobé ukazatele navíc naznačují, že ekonomika si udrží růstový trend i ve druhém a třetím kvartálu. Za celý letošní rok HDP zřejmě poroste o víc jak 2,5 procenta,“ prognózuje Patrik Rožumberský.