Tomšík: Špatné výsledky cizích bank jejich české dcery nepostihnou

Vladimír Tomšík

Vladimír Tomšík Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Případné špatné výsledky evropských bankovních domů v zátěžových testech nebudou mít vliv na tuzemské banky. Česká národní banka (ČNB) má dostatek nástrojů pro zajištění stability českého bankovního sektoru. V diskusním pořadu České televize to uvedl viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík. Výsledky testů, které ukazují, jak zdravé jsou evropské banky, by měly být k dispozici v listopadu.

Česká národní banka podle Tomšíka po komerčních bankách požaduje dostatek kapitálu (takzvanou kapitálovou přiměřenost), aby případný odliv peněz z hospodářsky úspěšných dceřiných bank v ČR k mateřským společnostem neohrozil tuzemský bankovní systém. V současnosti je podle něj tuzemský bankovní sektor zdravý.

Družstevní záložny jsou na tom hůř

Hůře jsou na tom podle viceguvernéra družstevní záložny. „Družstevní sektor je rizikovější a je potřeba přijmout adekvátní nástroje k posílení stability tohoto sektoru,“ uvedl Tomšík s tím, že pro ozdravění systému je nutné posílit princip družstevnictví, a nikoliv, aby i nadále kampeličky fungovaly na bázi bankovnictví. Podle dřívějších návrhů centrální banky by například družstevní záložny mohly poskytovat úvěry pouze svým členům.

Vlastní zátěžové testy českých bankovních domů představila ČNB v polovině letošního června. Podle výsledků je tuzemský bankovní sektor jako celek odolný i v případě velmi nepříznivého vývoje ekonomiky. Kapitálová přiměřenost sektoru by zůstala výrazně nad požadovaným osmiprocentním minimem i ve scénáři, který pro následující tři roky předpokládá silnou recesi spojenou s deflací, uvedla ČNB.

Česká spořitelna drží Erste nad vodou