Transparency: Nečasova vlajková loď boje proti korupci se potápí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Sedmicka, Dominik Bachurek

Zákonné opatření k zákonu o veřejných zakázkách znovu výrazně sníží jejich transparentnost. Upozornili na to zástupci sdružení Oživení a nezisková organizace Transparency International. Senátoři podle nich nad rámec původně plánovaných změn, které navrhla úřednická vláda premiéra Jiřího Rusnoka, schválili zvýšení limitů pro zakázky malého rozsahu na úroveň dvou a šesti milionů korun, tedy na úroveň před rokem 2012.

Zákonná opatření, která úřednické vládě schválil Senát a podepsal prezident Miloš Zeman, budou poslanci potvrzovat na první schůzi. Opatření musí jako celek schválit nebo zamítnout. V případě jeho zamítnutí by se systém zakázek od ledna 2014 dostal do vážných technických problémů hraničící s jeho kolapsem, upozornil Martin Kameník z Oživení.

Schválením zákonného opatření se podle obou organizací zvýší limity pro zakázky malého rozsahu, které znovu budou jedny z nejvyšších v Evropě. „Můžeme očekávat snížení transparentnosti trhu s veřejnými zakázkami, bude opětovně možné zadávat několikamilionové zakázky zcela bez soutěže a možnosti dohledu. Pro nepoctivé zadavatele bude znovu snazší porcovat velké zakázky na menší tak, aby nemuseli soutěžit podle zákona,“ míní Radka Pavlišová z Transparency International ČR.

„Zvýšením limitů pro zakázky malého rozsahu se definitivně potápí vlajková loď proti korupci kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS). Původní ambiciózní novela zákona z roku 2012, jejíž hlavním cílem bylo právě snížení limitů, tvrdě narazila na neschopnost bývalé vlády investovat více kapacit do implementace systémových změn,“ uvedl Kameník.

Transparency International i sdružení Oživení jsou připraveny situaci řešit a konzultovat s poslanci i členy nové vlády. Nabízí například krátkodobé řešení - nová vláda by schválila nařízení pro státní správu, že bude zadávat zakázky malého rozsahu podle zákona od limitu jednoho milionu a tří milionů korun včetně všech publikačních povinností. Výhodou by byla rychlost opatření a okamžitý efekt pro velké množství veřejných zakázek zadávaných státem.

Jak se měnil zákon o veřejných zakázkách
Zatím poslední novela zákona o veřejných zakázkách platná od dubna 2012 snížila zákonné limity pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu z dosavadních dvou milionů korun bez DPH na polovinu. Pro stavební práce novela limit snížila z šesti milionů bez DPH na tři miliony. Od 1. ledna 2014 měla pro obě oblasti veřejných zakázek platit stejná výše limitu - milion korun bez DPH. To nyní Senát zrušil. Kromě toho musí být všechny dokumenty a informace související s veřejnou zakázkou veřejné. Novela také zrušila u veřejných zakázek losování. Zadavatel musí nově zveřejňovat konečnou cenu za zakázku a seznam subdodavatelů. Důvodem přijetí novely bylo zvýšení transparentnosti při zadávání veřejných zakázek.

Možným kompromisem by bylo zachování limitů na úrovni dvou a šesti milionů korun, ale se zavedením uveřejňovacích povinností u zakázek nad jeden milion a tři miliony korun. Nevýhodou je ale složitější novelizace. Dlouhodobým legislativním řešením je podle Kameníka kvalitní příprava zcela nového zákona v rámci povinnosti Česka transponovat nové evropské směrnice k veřejným zakázkám do roku 2016.