Trest za zmaření prodeje Sazky? 1,5 miliardy

Pokud některý z vážných uchazečů o koupi podniku Sazky podcení svou nabídku a přípravu na výběrové řízení, může se mu to výrazně prodražit. Jednou z podmínek, kterou musí vítěz tendru vyhlášeného správcem Sazky Josefem Cupkou minulý týden splnit, je totiž i podmínka získání souhlasu s transakcí od antimonopolního úřadu.

Pokud to bude tuzemská firma či fyzická osoba, tak od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, pokud zahraniční, pak zřejmě přímo od Evropské komise. Pokud souhlas nezíská, podle smlouvy o prodeji bude muset zaplatit vysokou pokutu - 1,5 miliardy korun. Vyplývá to z vyjádření mluvčí insolvenčního správce Sazky Lenky Tiché.

Pokud by vítěz i přes nejvyšší nabídku souhlas antimonopolních úředníků nezískal, správce by pak zřejmě řízení zrušil a vyhlásil znovu. To by zřejmě udělal i v případě, že by ani jedna z nabídek nedosáhla výše hodnoty podniku Sazky podle odborného odhadu Ernst&Young ve výši 3,58 miliardy korun.

Vysoká pokuta má stejně jako nadprůměrná záloha (ve výši půl miliardy korun) odradit nevážné zájemce, firmy, která by prodlužováním prodeje Sazky mohly získat konkurenční výhodu na trhu, či firmy, které by v průběhu řízení chtěli získat přístup k citlivým datům Sazky, jež jsou součástí balíku informací pro případného kupce. „Pokud jen subjekt trochu přemýšlí, tak do toho nepůjde, když ví, že by o to přišel,“ uvedla Tichá. V případě účasti a vítězství v tendru by o souhlas musela požádat nejen Penta, která má o Sazku dlouhodobý zájem a již jednu sázkovou a loterní firmu vlastní (Fortunu), ale i PPF, KKCG a další firmy, které v loterním byznysu zatím nepodnikají.

Penta již dříve kritizovala právě vysokou půlmiliardovou jistinu pro účast v řízení, která je podle ní nestandardní a příliš vysoká. Obdobně se staví k pokutě. „Jedná se z našeho pohledu o jednu z podmínek výběrového řízení, které jsou nestandardní a jejichž nevyhnutelným důsledkem bude výrazné omezení počtu zájemců o účast ve výběrovém řízení,“ řekla deníku E15 zástupkyně Penty Martina Válová.

Další omezující podmínkou je podle Penty nejen půlmiliardová jistina, ale i krátká lhůta na seznámení se s dokumentací a zpracování závazné nabídky. Zveřejněné podmínky tak podle Penty nemají za úkol chránit legitimní zájmy věřitelů, ale odradit potenciální zájemce z účasti ve výběrovém řízení a umožnit skupinám PPF a KKCG koupi podniku Sazky za nižší než férovou cenu. „K tomuto závěru dospěli, podle dostupných informací, i zahraniční držitelé dluhopisů, kteří postup správce Cupky kritizují ve svém dnešním prohlášení,“ dodala Válová.

Nabídky na koupi veškerého podniku Sazky včetně loterní i neloterní části mohou zájemci předkládat do 23. září. O tři dny později správce za účasti zástupce věřitelského výboru a notář obálky otevře a určí vítěze. Pak bude mít měsíc až pět měsíců na to, aby vítěz řízení získal souhlas od antimonopolního úřadu. Podle správce i spolupracující advokátní kanceláře není přitom důvod po vyhlášení vítěze říct, jaké byly nabídky i ostatních uchazečů. „Po uzavření smlouvy je na uvážení správce, jestli se rozhodne zveřejnit vše, co bylo součástí výběrového řízení. Rozhodně není nic, co by tomu bránilo, ani v podmínkách výběrového řízení, ani v zákoně,“ řekl novinářům advokát HKDW Legal Jan Hrazdíra.