Tresty za opencard: žalobkyně navrhuje podmínky

Opencard

Opencard

Pětici bývalých úředníků pražského magistrátu, kteří čelí obvinění kvůli projektu opencard, navrhla státní zástupkyně Dagmar Machová uložit podmíněné tresty odnětí svobody. V dnešní závěrečné řeči u Městského soudu v Praze poukázala na to, že muži dosud byli bezúhonní. Pro někdejšího šéfa odboru informatiky Ivana Seyčka žalobkyně požaduje i zákaz účasti v orgánech, jež rozhodují o nakládání s veřejnými financemi.

Pětice úředníků byla v době, kdy Prahu řídil občanskodemokratický primátor Pavel Bém, odpovědná za řádný průběh veřejné zakázky. V letech 2006 a 2007 podle obžaloby v rozporu se zákonem vybrali na projekt servisního kartového centra společnost Haguess, která nesplnila podmínky zadávací dokumentace. Měli tak porušit závazná pravidla hospodářského styku a povinnost při správě cizího majetku.

Ivan Seyček (dříve řídil pražský odbor informatiky), by podle žalobkyně Machové měl od soudu dostat zákaz účasti v orgánech, které rozhodují o nakládání s veřejnými penězi. Ve své více než dvouhodinové řeči ho státní zástupkyně označila za osobu, která měla na trestné činnosti nejvyšší a nejzávažnější podíl – Seyček totiž smlouvu s Haguess podepisoval. Podle Machové si zaslouží podmíněný trest odnětí svobody ještě v dolní polovině zákonné sazby, která činí dva až osm let.

Obhájce: Projekt jim spadl na hlavu

Seyčkův právník Emanuel Fuchs bagatelizoval vliv a možnosti obžalovaných. „Byli to jen úředníci jednoho z mnoha odborů. Nad sebou měli nadřízeného - ředitele kanceláře. Projekt jim spadl na hlavu,“ uvedl.

Po Jiřím Chytilovi, členovi hodnotící komise, žádá Machová vedle podílu na splácení celkové škody ve výši 67 milionů ještě dalších 6,6 milionu korun; podmínku mu navrhuje obdobnou jako Seyčkovi. Na lavici obžalovaných sedí vedle Seyčka a Chytila také Miroslav Čadský, Zdeněk Jánský a Ladislav Kendík. Těm hrozí až tři roky vězení, Máchová pro ně chce podmínky uložené u horní hranice sazby.

Protikorupční organizace: Zastupitelství míří příliš nízko

Všichni obvinění svou vinu odmítají. Pochybnosti o jejich podílu na podvodu mají i některé protikorupční organizace, podle nichž mělo zastupitelství mířit výše. Tvrdí nicméně, že úředníci mohli zakázku zablokovat, a tím, že tak neučinili – ať už úmyslně, nebo z nedbalosti – Prahu poškodili.

Svědek Pavel Bém

Pěticí úředníků přitom šetření kauzy opencard nekončí, další obvinění vznesla policie loni v březnu. Deset pražských radních včetně exprimátora Bohuslava Svobody (ODS) a jeho nástupce Tomáše Hudečka (TOP 09) detektivové rovněž stíhají kvůli porušení povinnosti při správě cizího majetku a kvůli porušení předpisů o pravidlech hospodářské soutěže.

Radní v dubnu 2012 souhlasili s tím, že město s firmou Haguess uzavře dvě nové smlouvy na podporu systému celkem za zhruba 74 milionů korun. Město ale mělo podle vyšetřovatelů vypsat otevřenou soutěž. Tím, že tak radní neučinili, prý Praze způsobili škodu zhruba 25 milionů. Poslance Svobodu vydala sněmovna minulý týden k trestnímu stíhání. Samotný exprimátor Bém v celém případu figuruje jako svědek.