Univerzity žalují prezidenta, protože odmítá jmenovat profesory

Prezident Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman Zdroj: CTK

Univerzita Karlova a Vysoká škola ekonomická společně se třemi nejmenovanými kandidáty na profesory Jiřím Fajtem, Ivanem Ošťádalem a Janem Eichlerem podaly žalobu na prezidenta Miloše Zemana, uvedl mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek. Akademici argumentují, že zákon o vysokých školách prezidentovi odmítání podpisu jmenovacího dekretu neumožňuje. Navrhují vydání rozsudku, který by Zemanovi jmenování uložil.

Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka Zeman i přes krok akademiků svůj postoj nezmění a tři profesory nejmenuje. „Stanovisko pana prezidenta je neměnné, to znamená pan prezident nejmenuje tyto tři profesory z mimořádně závažných důvodů, které jsme už několikrát prezentovali,“ řekl Ovčáček.

Ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) uvedla, že bránit se žalobou proti nečinnosti prezidenta republiky je právem nejmenovaných profesorů. „Rozhodne soud. Samozřejmě mě netěší pokračující spor, 24. listopadu se setkám opět s panem prezidentem a o aktuální situaci s ním budu jednat. Nově jmenovaným profesorům jmenovací dekrety podepsané prezidentem předám zatím sama. Ostatní je v řešení,“ uvedla.

Zima: Zastávám názor, že jednat se má do poslední chvíle. Říkal jsem, že s žalobami počkáme na tu schůzku. Ale když se pořád nekonala, tak jsme to podali nyní

Z Ovčáčkových informací vyplývá, že rektoři na úterním jednání nebudou. Hradní mluvčí zároveň poznamenal, že schůzka se zástupci vysokých škol „nebyla rušena z podnětu prezidenta republiky“.

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima nechtěl komentovat, co se kolem plánování schůzky dělo. Její neuskutečnění ale bylo impulzem, proč akademici podali žalobu dnes. „Zastávám názor, že jednat se má do poslední chvíle. Říkal jsem, že s žalobami počkáme na tu schůzku. Ale když se pořád nekonala, tak jsme to podali nyní,“ řekl Zima . Nechtěl je podávat v prosinci, tedy čase adventu, a příští týden je pracovně pryč. Nepovažuje za reálné, že by se situace vyřešila jinak.

Fajta a Ošťádala z Univerzity Karlovy v Praze a Eichlera navrženého Vysokou školou ekonomickou od jara odmítá Zeman jmenovat kvůli jejich údajným závažným prohřeškům z minulosti. Dotčené vysoké školy zastávají názor, že všichni splnili veškeré zákonné podmínky, takže mají na jmenování profesorem právní nárok.

Vynucení jmenování rozsudkem

Ve snaze zajistit pravomocné rozhodnutí v této záležitosti podaly univerzity a nejmenovaní profesoři na prezidenta žaloby k Městskému soudu v Praze. Zeman odmítáním jmenovat dotčené profesorem podle nich nerespektuje závazný pokyn vědeckých rad UK a VŠE a usnesení vlády z letošního dubna.

Zákon mu to z jejich pohledu neumožňuje. „Žaloby se odvolávají na paragraf 73 zákona o vysokých školách, z něhož vyplývá, že pokud dotyčný úspěšně prošel jmenovacím řízením dle zákona o vysokých školách, je prezident republiky povinen jmenování provést a předseda vlády je povinen rozhodnutí o jmenování spolupodepsat.

Zákon zde nenabízí prezidentovi republiky žádný prostor pro uvážení a návrh vědecké rady dané vysoké školy je pro něho závazný,“ uvádějí v tiskové zprávě.

Zeman prý zpochybňuje univerzitní svobody

Ředitel Národní galerie Fajt ve svém prohlášení zdůraznil, že právo na přezkum jmenovacích řízení mají jen univerzity. „Podobně jako ředitel gymnázia ctí výsledky maturitní komise a podepisuje předložená maturitní vysvědčení, je zákonnou povinností prezidenta republiky podepsat doporučené jmenovací dekrety,“ poznamenal ve svém prohlášení.

Důvodem pro Fajtovo nejmenování byla informace, že NG chtěla od Komerční banky, aby část sponzorského daru sloužila jako příspěvek k Fajtovu ředitelskému platu. Fajt připomněl, že toto řešení odmítl a prezidentovy argumenty označil za nepravdivé a manipulativní. Proti Zemanovi se kvůli tomu připravuje ještě žaloba na ochranu osobnosti.

Předkladatelé: Prezident narušuje nezávislost škol

Předkladatelé žalob k Městskému soudu v Praze se domnívají, že prezident svým jednáním narušuje autonomní povahu řízení o jmenování profesorem a tím i autonomii a nezávislost dotčených vysokých škol.

Zároveň zpochybňuje akademická práva a univerzitní svobody. „Nejmenováním profesorů prezident zasahuje do vnitřního uspořádání obou vysokých škol a do personálního zabezpečení studijních programů,“ doplnili.

Situaci nejmenovaných profesorů s prezidentem řešil ještě exministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Na konci května o tom jednal společně s rektory na Hradě. Na postoji hlavy státu se nic nezměnilo a žádný posun nepřineslo ani srpnové jednání v Lánech za účasti nové ministryně Kateřiny Valachové (ČSSD). Dohodla se na něm další schůzka za účasti rektorů na Hradě, která měla být v říjnu. Stále se však neuskutečnila.

Zeman se podle Ovčáčka v nejbližší době sejde pouze s Valachovou, rektoři na ní nebudou. Hradní mluvčí zároveň poznamenal, že schůzka se zástupci vysokých škol „nebyla rušena z podnětu prezidenta republiky“.

Zeman zasáhl do jmenování profesorů VŠ poprvé už v květnu 2013
17. května 2013 - Prezident Zeman odmítl jmenovat profesorem literárního historika Martina C. Putnu, pobouřil tím akademickou obec i řadu politiků, podle nichž tím překračuje své pravomoci. Později Zeman řekl, že mu vadí, s jakým transparentem vystoupil Putna v Praze na pochodu homosexuálů.
22. května 2013 - Po schůzce s tehdejším ministrem školství Petrem Fialou prezident řekl, že podepíše jmenování Putny profesorem, předání dekretu ale přenechá Fialovi. Zeman také požádal o úpravu zákona, aby jmenování v budoucnu prováděl ministr školství, žádná taková změna zákona ale dosud Parlamentem neprošla.
11. června 2013 - Zeman jmenoval 65 profesorů, dekret převzalo 58 akademiků, sedm jich do Karolina nepřišlo, někteří podle médií na protest kvůli Putnovu případu. Putna i další profesoři převzali dekrety od ministra Fialy 25. června.
Září 2013 - Tradiční podzimní udělování dekretů bylo odloženo, profesory by totiž stále musel jmenovat prezident. Novela, která by jmenovací pravomoc převedla na ministra školství, ještě nebyla předložena; proti změnám se navíc postavila akademická obec.
Říjen 2013 - Na oslavy 28. října na Pražský hrad nebyl pozván rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer, a to kvůli tomu, že odmítl s ohledem na Putnu přijet na červnové jmenování profesorů. Pozvánku nedostal ani rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek, který si to ovšem vysvětlil tím, že prezidentovi s ohledem na předvolební kampaň neumožnil při návštěvě Brna přednášet na univerzitě. Grubhoffer ani Bek nebyli na oslavy 28. října pozváni ani v dalších letech, letos kvůli tomu na Pražský hrad nedorazila naprostá většina rektorů.
12. ledna 2014 - Zeman oznámil, že když nebude schválen návrh novely o jmenování profesorů, podepíše jim sice dekrety, pověří však ministra školství, aby jim je předal.
21. února 2014 - Prezident jmenoval 85 profesorů, dekrety jim předal ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) 21. března.
19. listopadu 2014 - Zeman řekl, že bude nadále za určitých podmínek jmenovat profesory a osobně jim i předá dekrety, pokud si to rektoři budou přát. Jednou z podmínek je, aby předem dostal seznam kandidátů, a pokud vyjádří o některém pochybnosti, aby byla kandidatura ještě prozkoumána. Proti tomuto požadavku se ale ohradili představitelé akademické obce.
5. května 2015 - Zeman odmítl podepsat jmenování tří navržených vysokoškolských profesorů z UK a VŠE, Jiřího Fajta, Ivana Ošťádala a Jana Eichlera; dalších 42 dekretů podepsal. Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima prezidentův postoj označil za nepřijatelný zásah do principů akademických svobod a za znevážení akademické obce, Zemana kritizoval i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Následně byl odložen připravovaný ceremoniál předávání dekretů.
28. května 2015 - Zeman po schůzce s ministrem Chládkem a rektory dotčených vysokých škol svůj postoj ohledně podpisu dekretů nezměnil. Rektoři prezidenta požádali, aby jim své rozhodnutí dal písemně s tím, že se kvůli tomu obrátí na premiéra Sobotku, protože jmenování profesorů je sdílenou odpovědností s vládou.
12. června 2015 - Dekrety převzalo 32 profesorů a šest profesorek, v období bez řádného mistra školství jim je předal náměstek pro vysoké školy a výzkum Jaromír Veber.
20. října 2015 - Prezident Zeman podepsal jmenovací dekrety 53 profesorů, tentokrát hlava státu jmenovala všechny kandidáty, které schválila vláda.
17. listopadu 2015 - Policie nepustila k pamětní desce na pražském Albertově studenty, a to kvůli chystané akci Bloku proti islámu za účasti Zemana. Krok vyvolal ostrou kritiku představitelů akademické obce včetně rektorů Beka a Zimy, kteří spolu s dalšími šéfy univerzit zaštítili uctění památky 17. listopadu, chystané studenty na neděli 22. listopadu.
20. listopadu 2015 - UK a VŠE společně se třemi nejmenovanými kandidáty na profesory Fajtem, Ošťádalem a Eichlerem podaly žalobu na prezidenta Zemana. Akademici argumentují tím, že zákon o vysokých školách prezidentovi odmítání podpisu jmenovacího dekretu neumožňuje. Navrhují vydání rozsudku, který by Zemanovi jmenování uložil.

Martin Čaban: Jak Zeman objevil národ