V zadávání veřejných zakázek je nejhorší ministerstvo obrany

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO)

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) Zdroj: ctk

Martin Stropnický má v křesle ministra obrany ještě dva roky na to, aby ukázal, že poměry ve svém rezortu dokáže změnit k lepšímu. Právě obrana z průzkumu Centra aplikované ekonomie, takzvaného zIndexu, vyšla v oblasti zadávání veřejných zakázek nejhůře ze všech rezortů. Nejlépe je na tom Úřad vlády a ministerstvo pro místní rozvoj.

„Není možné prohlásit, že průměr 55 procent je špatný, ale že 65 procent už ujde. Číslo zIndex popisuje současný stav a zároveň vzkazuje politikům, aby to změnili. Nyní ještě neříkáme, že za stav může konkrétní politik, ale zIndex budeme dělat znovu za dva roky, a to už ta politická odpovědnost bude jasná,“ říká autor výzkumu, ekonom Centra aplikované ekonomie Jiří Skuhrovec.

Ukazatel zIndex přestavuje průměr jedenácti dílčích ukazatelů spojených se zadáváním tendrů. Zahrnuje i to, kolik zakázek se otevřeně soutěží a kolik jich úřady zadají přímo, kolik zájemců se obvykle hlásí, jak kvalitně jsou tendry připravené a zda je či není hlavním kritériem cena.

Tak přesná data o veřejných zakázkách dosud k dispozici nebyla, říká autor výzkumu, ekonom Centra aplikované ekonomie Jiří Skuhrovec

„Na cenu se soutěží 95 procent zakázek. Pro zadavatele je důležitější právní jistota než nákup něčeho s dobrým poměrem cena/výkon,“ míní Skuhrovec. Žebříček podle něj ukazuje, kde jsou největší chyby, rizika korupce, nehospodárnosti či třeba neochota vysvětlovat, proč se většina zakázek zadává přímo.

„Vycházíme z věstníku veřejných zakázek, které ručně třídíme, zpracováváme a dočišťujeme. Tak přesná data o veřejných zakázkách dosud k dispozici nebyla,“ dodává Skuhrovec.

Výsledky ukazují i to, že největší sumy za poslední tři roky se protočily v rezortu obrany, a to téměř 85 miliard korun, a na ministerstvu vnitra, kde to bylo 19,3 miliardy korun. Nejskromnější jsou se 188 miliony Úřad vlády a se 761 miliony ministerstvo školství.

„To jsou ale jen vysoutěžené zakázky. Je tu ještě mnohem větší suma takzvaných soutěžitelných výdajů na nákup zboží a služeb, jejichž významná část by soutěžit šla, ale stát to nedělá,“ říká Jiří Skuhrovec.

Autor je šéfredaktorem serveru HlídacíPes.org