Více peněz dostanou specializovaná zdravotnická centra

Nemocnice

Nemocnice Zdroj: E15

Platby za léčbu v nemocnicích mají od příštího roku plně přejít na princip za stejnou diagnózu rovná úhrada všem. „Peníze se mají odvíjet od toho, jakou péči nemocnice poskytují, nikoli od toho jak velký mají barák,“ vysvětluje náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek. Jednotná sazba by ale měla být modifikována druhem léčby.

„Oceněna by měla být finančně náročná centrová péče, a to ve všech zdravotnických zařízeních, která ji poskytují,“ upřesňuje náměstek. V centrech se soustředí velmi specializovaná léčba, kupříkladu onkologická, traumatologická, kožní, revmatologická, hematologická či kardiologická. V ostatních případech má tedy hrát prim jednotná základní sazba.

Přestože se po rovnosti v odměňování za zdravotní služby volá již mnoho let, zdaleka ne všichni účastníci trhu budou nadšeni. „Zavádět jednotnou základní sazbu ve chvíli, kdy nemáme jasno, jak se bude v příštím roce vyvíjet ekonomika, je hazardem jak pro poskytovatele, tak pro pojišťovny,“ namítá ředitel pro strategii České průmyslové zdravotní pojišťovny Pavel Frňka.

Potíže s hospodařením mohou mít například fakultní nemocnice s vysokou režií, ale i některé menší nemocnice, které si historicky dokázaly vyjednat vyšší úhrady. Naopak konkurenční nemocnice, které za srovnatelnou operaci žlučníku dostávaly výrazně méně peněz, budou z principu rovnosti profitovat. Například individuální sazby u této operace, podle nichž VZP hradila péči v roce 2010, se pohybovaly v širokém koridoru od 15 do 58 tisíc korun. Zásadní a neodůvodněné rozdíly byly přitom i mezi srovnatelnými nemocnicemi.

Stejně tak nebudou z přechodu nadšené některé menší zdravotní pojišťovny, které nemocnicím platí méně než lídr trhu. A ty z nich, jež nemají žádné rezervy z tučnějších let, by mohl přechod na jednotnou sazbu uvrhnout do problémů s bilancí. „Stále zůstává prostor pro individuální dohody plátců s poskytovateli péče,“ upozorňuje Nosek.

Dohadovací řízení o cenách zdravotnických služeb mezi pojišťovnami a zástupci lékařů a nemocnic ale letos jako tradičně skončilo patem. Předběžnou dohodu s plátci ze všech zdravotnických segmentů uzavřeli jen praktičtí lékaři, gynekologové, rentgenologové, fyzioterapeuti a představitelé lázní.

Zdravotnictví a sociální politika: Nezůstane kámen na kameni