Vietnamci se začínají bouřit proti „svým“ výrobcům drog

Protidrogová razie

Protidrogová razie Zdroj: ctk

Je to jen pár dní, kdy policie zatkla jedenáctičlenný gang, který pašoval do Rakouska pervitin. Jeho členy byli i Vietnamci, kteří drogu vyráběli ve varně v Teplicích. Policie odhaluje podobné případy stále častěji. Důvod je ten, že se vietnamský drogový byznys začal nahlodávat zevnitř. Už více než 120 Vietnamců zavolalo na speciální anonymní linku Národní protidrogové centrály, proti drogám začali bojovat i první majitelé tržnic.

Ve vietnamské komunitě je to zlom. Vedení asijského obchodního centra ve Svatém Kříži na Chebsku chce teď po stánkařích, aby podepsali dodatky nájemní smlouvy. V dodatku je klíčová věta, že musejí umožnit ve dne i v noci policii kontroly svých pronajatých stánků.

Kdo z trhovců dodatek nepodepíše, dostane výpověď. „Dokazuje to, že sami Vietnamci provozující tržnici nemají zájem na tom, aby tam kdokoliv drogy skladoval nebo prodával,“ říká předseda Česko - vietnamské společnosti Marcel Winter.

Dvě překvapení. Nemilá!

Na Vietnamce čekají ještě nejméně dvě nemilá překvapení. Ministerstvo vnitra plánuje přizvat do Česka tamní policisty a právníky, kteří budou pomáhat drogovou kriminalistu své komunity odhalovat.

Ministr vnitra Milan Chovanec navíc nechává připravit mezinárodní smlouvy, které umožní posílat Vietnamce k odpykání trestu do původní vlasti. „To je pro ně asi největší trest. Tamní vězeňství se od toho našeho velmi výrazně liší,“ říká Marcel Winter.

Boj s vietnamskou drogovou kriminalitou přesto nebude jednoduchý. „Stát v tomto zaspal, vidíme jen špičku ledovce,“ uvedl ministr Chovanec.

Mezinárodní tlak

Největším problém představuje hlavně distribuce a výroba pervitinu. Stěžují si na to i policisté z Rakouska a Německa. „Jednoznačně ten boj s tou drogou musí fungovat i na mezinárodní úrovni,“ zdůraznil ministr.

Problém působí například fakt, že v Polsku není regulovaný trh s léky s pseudoefedrinem. Léky, z nichž se drogy vyrábějí, se tak vozí z Polska. „Jsme v jednání s polskou stranou. Další, kde vedeme diskuse, je Bulharsko a Rumunsko, kde se dají tyto léky stále volně nakupovat,“ uvedl ministr.

Tvrdší kontroly tržnic zejména v pohraničí probíhají od jara letošního roku. Kolik se v byznysu točí lidí a peněz, si ministerstvo netroufá odhadnout.

Jen drobná kriminalita, která je navázána na drogovou, způsobuje ale podle úřadu škody za 4,5 miliardy korun, další miliardy pak stojí léčení závislých.

Kdo hledá, toho si drogy najdou. Trochu jiný průvodce jihovýchodní Asií

Cizinci podnikající v Česku: ztraceni v databázi