Vláda bude rozhodovat o uzavření restaurací a dalším zpřísnění koronavirových omezení

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) hodlá v pondělí navrhnout uzavření restaurací, hotelů či služeb již od úterý 15. prosince. V pondělí to navrhne vládě.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) hodlá v pondělí navrhnout uzavření restaurací, hotelů či služeb již od úterý 15. prosince. V pondělí to navrhne vládě. Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Vláda dnes projedná návrh ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), aby se Česko vrátilo ze třetího do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Znamenalo by to zpřísnění opatření proti epidemii COVID-19 včetně uzavření restaurací. Obchody by i nadále ale měly zůstat otevřeny. Ministři by také měli projednat, aby plánované dobrovolné antigenní testování na COVID-19 začalo místo pátku kvůli velkému zájmu lidí již ve středu. O výsledcích jednání by měla vláda informovat po 17.00.

Ke kterému dni se vláda rozhodne Česko vrátit do vyššího epidemického stupně, zatím není jasné. Vládní představitelé se ve veřejných výstupech na termínu neshodují. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) řekl, že by chtěl, aby se restaurace a hotely uzavřely až koncem týdne. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) mluví o uzavření od středy.

Ministr Blatný bude podle serveru Seznam Zprávy navrhovat zpřísnění už od úterý. Uzavřít bude chtít restaurace, hotely i služby, napsal portál. Podle Havlíčka se vláda také bude zabývat odškodněním provozovatelů stravovacích a ubytovacích zařízení nebo otázkou otevření a pravidel provozu skiareálů.

Ministři se pravděpodobně znovu vrátí ke svému usnesení, které zakázalo prodej veškerých nápojů k okamžité konzumaci mimo vnitřní prostory provozovny. Zákaz, doprovázený zmatky spojenými s jeho formulací, vyvolal značnou kritiku. Hamáček se za něj omluvil, bude potřeba jej podle něj upravit.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce vládě předložit návrh na povolení vycházek klientům domovů pro seniory a dalších sociálních zařízení. Mohli by se tak dostat i k rodině na Vánoce. Kabinet se také chystá podle Maláčové schválit návrh na zvýšení přídavků na děti. Zvednout by se měly o 26 procent, a to od dubna. Pobírat by je měly domácnosti s příjmem do trojnásobku životního minima.