Vláda kvůli koronaviru zavře hranice. Šíření nemoci se stalo trestným činem

Andrej Babiš (ANO)

Andrej Babiš (ANO) Zdroj: ČTK/Kateřina Šulová

Kontroly na hraničním přechodu z Německem na dálnici D5 v Rozvadově na Tachovsku. (9.3.2020)
Kontroly na hraničním přechodu z Německem na dálnici D5 v Rozvadově na Tachovsku. (9.3.2020)
policisté na hranicích Česka a Německa nosí ochranné obleky a měří teplotu projíždějícím
policisté na hranicích Česka a Německa nosí ochranné obleky a měří teplotu projíždějícím
Policisté na česko německé hranici
9
Fotogalerie

Od nedělní půlnoci mají do Česka zakázaný vstup cizinci, kteří nemají v Česku trvalý nebo přechodný pobyt, rozhodla na mimořádné schůzi vláda pod vedením premiéra Andreje Babiše (ANO). Čeští občané naopak nesmí vycestovat za hranice země. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ANO) nemoc zařadila na seznam nakažlivých nemocí, jejichž šíření je hodnocené jako trestný čin.

Pro Čechy, kteří se vrátí z rizikových zemí, platí povinná dvoutýdenní domácí karanténa. Týká se to Číny, Jižní Koreje, Íránu, Itálie, Španělska, Rakouska, Německa, Švýcarska, Švédska, Nizozemska, Belgie, Británie, Norska, Dánska a Francie. „Cizinci mohou vycestovat z Česka pryč,“ dodal ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

Babiš rovněž vyzval občany, aby nepanikařili. „Není důvod se obávat, že by nebyly potraviny. Není třeba nakupovat do zásoby potraviny,“ vyzval Babiš. „Dovoz potravin není ohrožen, věřte nám. Akorát ohrožujeme prodejny z hlediska zaměstnanců, kteří jsou přetížení,“ dodal Babiš.

Karanténa jen pro Prahu, o jejímž zavedení se spekuluje, vláda prý neprojednávala. „Není to na stole. Jasně jsem řekl, že pokud bychom dospěli k názoru větší karantény, vyhlásíme ji pro celou Českou republiku," řekl.“ řekl Babiš.

Jaká omezení vláda oznámila v pátek 13. března?

Uzavření hranic

Vláda zakázala vycestování z ČR do zahraničí českým občanům a cizincům s trvalým nebo přechodným pobytem nad 90 dnů. Zákaz začne platit v noci z neděle na pondělí. Ve stejný čas začne platit také zákaz vstupu všech cizinců na území České republiky.

Zákaz vstupu do bazénů a sportovišť

Vláda od sobotních 06:00 zakáže přítomnost veřejnosti v bazénech a turistických informačních centrech. Od stejného času zakáže přítomnost na venkovních i vnitřních sportovištích s účastí přesahující ve stejný čas 30 lidí. Platí to i pro lyžařská centra.

Zákaz prodeje v tržištích

Zakazuje se prodej na maloobchodních trzích a tržištích. „Platí to například pro pražskou tržnici SAPA,“ řekl Babiš.

Zákaz návštěv ve věznicích

Vláda zakáže kvůli šíření koronaviru s účinností od půlnoci na sobotu návštěvy ve věznicích a detenčních ústavech. Vězni dostanou vícce času na telefonování.

Zákaz provozu stacionářů

Vláda od pondělí po dobu trvání nouzového stavu nařizuje všem denním stacionářům pozastavení činnosti.

Kamiony v neděli

Vláda kvůli koronaviru dočasně zrušila nedělní zákaz jízdy kamionů. 

Razantní opatření jsou zcela na místě a lidé by je měli dodržovat, míní náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. „Je to onemocnění, které nemá lék ani očkování. Takže my máme jedinou možnost, jak s tím bojovat, a to jsou bariérová opatření a omezení kontaktu," řekl Prymula, podle kterého musí restrikce přijít ze strany vlády. Dobrovolný přístup jako v Německu podle něj epidemii dostatečně nezpomalí. 

„Apeluji na občany, aby ta opatření dodržovali. Čím víc to budeme dodržovat, tím ten režim bude kratší," vyzval Prymula.

Vláda také uvolnila z rozpočtové rezervy 500 milionů korun pro potřeby ministerstva zdravotnictví, které půjdou na nákup roušek a respirátorů. „Podařilo se nám objednat závazně pět milionů roušek, mají dojít do České republiky v pondělí. Budeme je obratem expedovat zejména do sociálních služeb," řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

V pondělí kabinet rozhodne o rozšíření ošetřovného, které kvůli hlídání dětí mohou rodiče čerpat ve výši 60 procent platu po dobu devíti dní. Živnostníci na dávku zatím nemají nárok. Ošetřovné hradí stát, poskytnutí dávky více rodičům bude stát miliardy. Vláda by měla také přijmout balíček opatření, které mají pomoci živnostníkům a firmám.

Stát také začíná po dohodě s Evropskou komisí přesouvat peníze z evropských strukturálních fondů na Českomoravskou záruční a rozvojovou banku na pomoc podnikatelům kvůli koronaviru. Jedná se řádově o dvou miliardách korun. Mimo to vláda už v pondělí například schválila bezúročné půjčky, na které vyčlenila 600 milionů korun.