Vláda zřejmě podpoří možnost adopce registrovanými partnery

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Registrovaní partneři či partnerky budou možná už brzy moci adoptovat dítě svého protějšku, které společně vychovávají. Umožnit jim to má novela, kterou příští středu projedná vláda. Normu by měla podle předběžného stanoviska podpořit, doporučí ale některé úpravy. Předlohu připravilo 25 poslanců a poslankyň z různých stran.

Zákon však nadále lesbičkám a gayům, kteří žijí v registrovaném partnerství, osvojení dětí z ústavů nepovoluje. Aby změna začala platit, musí s ní souhlasit Parlament a podepsat ji prezident.

„Žitou realitou i v České republice je, že existuje stále více rodin, kde oba rodiče mají stejné pohlaví. Zatímco v minulosti stejnopohlavní páry často vychovávaly děti z jejich předcházejících heterosexuálních vztahů, v posledních letech stále častěji vychovávají děti, které se rodí plánovaně přímo jim,“ uvedli v podkladech k novele její autoři.

Pod předlohu se podepsalo 15 zákonodárců z ANO, po dvou z TOP 09, ČSSD a KSČM, tři z Úsvitu a jeden z ODS. Mezi autory je tak třeba předseda Sněmovny Jan Hamáček či místopředsedkyně Jaroslava Jermanová. Nepřipojili se lidovci.

Devět stovek dětí

Podle výsledků sčítání lidu z roku 2011 v domácnostech dvojic gayů a lesbických žen v Česku vyrůstalo přes devět stovek dětí. V rodinách registrovaných partnerů jich bylo téměř pět desítek, ostatní žily u „nesezdaných“ párů.

Podle autorů mívá dítě z takzvané duhové rodiny podle českého práva obvykle jen jednoho rodiče v rodném listě, i když ho „od narození vychovávají a milují rodiče dva“. Druhý otec či druhá matka nemají k dítěti práva a povinnosti, nejsou jeho zákonným zástupcem. Poslanci a poslankyně uvádějí, že to je v rozporu se zájmem dítěte, které by mělo mít oba rodiče i oficiálně. Dodali, že možnost adoptovat dítě partnera či partnerky existuje ve Finsku, Francii, Slovinsku, Španělsku, Švédsku, Británii, Belgii, Německu, Rakousku a dalších státech.

Souhlas rodiče

O osvojení by podle návrhu rozhodoval soud, vždy by měl brát ohled na nejlepší zájem dítěte. Pokud by chlapcům a děvčatům bylo víc než 12 let, museli by i oni s osvojením souhlasit. Pokud by byl v rodném listě druhý rodič, i on musí k adopci registrovaným partnerem či partnerkou dát souhlas. Osvojení dětí z dětských domovů, kojeneckých ústavů a dalších zařízení novela registrovaným partnerům nepovoluje.

Kabinet zřejmě navrhne upravit vazby novely na nový občanský zákoník tak, aby v praxi nevyvolávala problémy. Jde mimo jiné o péči o dítě po zrušení registrovaného partnerství. Předloha odkazuje na využití ustanovení při rozvodu manželství, která je podle vládních legislativců pro případ zrušení partnerství nevhodná a méně účinná z hlediska ochrany dětí.

S vládou spadla pod stůl i novela

Stejný návrh předložila už loni na jaře skupina poslanců z tehdejší Sněmovny. Kvůli pádu vlády a rozpuštění dolní komory předloha spadla pod stůl. Pokud by nynější novelu přijal Parlament a podepsal prezident, mohla by začít platit nejpozději do čtvrt roku po vyhlášení ve sbírce zákonů.

Podle červnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění 58 procent Čechů a Češek míní, že by gayové či lesby měli mít právo adoptovat dítě svého partnera či partnerky. Celkem 45 procent lidí si myslí, že by měli mít také právo osvojit si děti z ústavů. Podpora tak roste. V roce 2005 právo na adopce přiznávala homosexuálům pouze pětina lidí, loni to byla třetina. Ubývá i odpůrců. V roce 2005 se proti osvojení stavělo 70 procent dotázaných, loni 57 procent. Letos proti adopci dítěte protějšku bylo 32 procent respondentů, u dětí z ústavů pak 48 procent lidí.