Výrobci nových léků se vyhýbají regulacím. Pojišťovny žádají ministerstvo o pomoc

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: istockphoto.com

Zdravotní pojišťovny žádají ministerstvo o pomoc s rostoucími náklady na nové drahé přípravky. Výrobci léků se totiž vyhýbají regulacím.

Svaz zdravotních pojišťoven posílá ministerstvu zdravotnictví naléhavou výzvu, ať řeší pravidla pro mimořádnou úhradu nových drahých léků. „Výjimečné“ případy se totiž rozhojnily na víc než dvacet tisíc ročně a náklady na ně v posledních letech rostou dvojciferným tempem. Letos zřejmě překročí dvě miliardy korun. V roce 2013 to bylo zhruba 500 milionů. Celkové výdaje na zdravotní pojištění letos budou asi 274 miliard korun.

Úhrady léků se běžně stanovují podle jejich efektivity v porovnání se stávající léčbou. Výjimkou je právě mimořádná úhrada léčby, na kterou má pacient nárok vždy, když je to jeho jediná možnost. Jenže někteří výrobci léků ani nežádají o stanovení standardní úhrady a místo toho spoléhají na mimořádné žádosti. Přes ně pak zdravotní pojišťovny platí za léky neregulovanou cenu.

„Znění zákona nedává výsledky, které zákonodárci předpokládali. Bylo to myšleno jako poslední pojistka pro nepředvídatelné případy. Vyvíjí se to ale tak, že se tak hradí nová léčba, která dosud nebyla schválena,“ řekl Ladislav Friedrich, prezident Svazu zdravotních pojišťoven.

Zdravotní pojišťovny navrhují, aby se mimořádná úhrada mohla až na výjimky použít pouze tehdy, když výrobce léku o standardní zařazení do systému alespoň požádá. Ministerstvo zdravotnictví zatím návrh oficiálně neobdrželo. Samo zatím změny zákonného paragrafu pro výjimečnou úhradu nechystá. „Nevidíme žádný vhodnější mechanismus,“ poznamenala mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Jenže podle zástupců výrobců je jedním z důvodů stávající situace to, že standardní proces regulace cen a úhrad léků je těžkopádný a přísný. „Běžná cesta ke stanovení ceny a úhrady je pro inovativní léky čím dál komplikovanější. Proto se žádosti o mimořádnou úhradu tak rozšířily,“ myslí si Jakub Dvořáček, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu. Podle Jany Petrenko z Koalice pro zdraví, která sdružuje pacienty, by si pravidla o mimořádné péči upřesnění zasloužila. „Je to jedna z důležitých otázek. Doufám, že se tím nová sněmovna začne zabývat,“ řekla Petrenko.

Mimořádná léčba v rozpočtu Všeobecné zdravotní pojišťovny
 201320162017*
Počet žádostí7167 14 039 10 004 
Náklady 297 mil.  1,13 mld. 970 mil. 

* údaje za sedm měsíců