Vyšší zdanění hazardu schválili i senátoři, začne platit od ledna

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Abegglen CC BY-SA 2.0 Flickr

Zdanění hazardu se od příštího roku zvýší. Daňové sazby mají od ledna vzrůst na 23 a 28 procent podle druhu her místo nynějších 20 procent. Denní poplatek za hrací automat se zvýší o 25 na 80 korun, což by mělo vést k omezení těchto přístrojů. Stát tak chce vybrat dvě miliardy korun ročně navíc. Senát to schválil v rámci novely loterijního zákona, kterou nyní dostane k podpisu prezident.

Horní komora o přijetí novely rozhodla navzdory snaze části svých členů, kteří chtěli předlohou mimo jiné zakázat nebo řešit daňové úniky z provozování takzvaných výherních kvízomatů jejich regulací.

Senátorka ODS Veronika Vrecionová s odkazem na ministerstvo financí uvedla, že těchto přístrojů je v Česku zhruba 2000 a že ministerstvo nechává řešení problému na policii. Ta prý ale zatím zadržela jen 300 těchto přístrojů.

Novela loterijního zákona má zvýšit o tři procentní body odvod z loterií, kurzových sázek, ze sázkových her v kasinu, z karetních turnajových a hotovostních sázkových her a z ostatních loterií a jiných podobných her. Navýšení o osm procentních bodů čeká hrací automaty a další technická zařízení.

Sněmovna ve vládní předloze změnila rozdělení odvodů z automatů mezi stát a obce. Obcím podle přijaté verze připadne z odvodů 63 procent a státu 37 procent. Vláda navrhovala poměr 60 ku 40 místo nynějších 80 procent pro obce a 20 procent pro stát. ODS prosazovala zachování současného poměru.

Andrej Babiš: Ten zákon, který Senát akceptoval, vlastně jenom vyplní příští rok příjmem dvou miliard. Na hazard to má dopad nepřímý, takže to není regulace hazardu

Podle předsedy senátorů ČSSD Petra Víchy ale obce i na novém poměru vydělají díky zvýšení poplatku za automat. „V absolutních číslech to znamená pro stát navíc asi 1,8 miliardy korun a 200 milionů korun navíc pro obce,“ uvedl k novému poměru ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Ministr odmítl snahu senátního výboru pro lidská práva, aby jedno procento z výnosů odvodu z hazardních her bylo poskytnuto na státní politiku boje proti závislosti na hazardu. Podle Babiše by to mělo být určeno zákonem o státním rozpočetu, který ale Senát neprojednává.

Babiš kritizoval senátora a majitele loterijní společnosti Synot Ivo Valentu (za Stranu soukromníků). Pozastavil se nad tím, že „občan Monaka, který žaluje Česko v arbitráži, se nestydí vystoupit a bojovat za svůj hazard“.

Reagoval tak na Valentovy námitky, že vyšší zdanění přinese rozmach nelegálního hazardu a na jeho podporu senátorským úpravám kvízomatů. Podobně již dříve reagovali i další zástupci loterního a herního průmyslu.

Přijdou další změny

Přijetí jakékoli senátní úpravy by podle ministra znamenalo hlasování proti získání dvou miliard korun z hazardu. Babiš zdůraznil, že stát použije získané peníze na financování sportu.

Další změny v regulaci a zdanění hazardu by měly přinést od přespříštího roku změny projednávané Sněmovnou. Předpokládají tři daňové sazby 25, 30 a 35 procent. Hlavní zákon má podle Babiše začít platit od roku 2017. „Ten zákon, který Senát akceptoval, vlastně jenom vyplní příští rok příjmem dvou miliard. Na hazard to má dopad nepřímý, takže to není regulace hazardu,“ podotkl Babiš.

Zvýšení sazeb podle něj neotevře šedou ekonomiku. Za hlavní problém označil takzvané kvízomaty. „Nemůžeme zdaňovat kvízomaty, které jsou vlastně nelegálním podnikáním. Nemají žádné povolení, žádnou licenci,“ řekl ministr. „Problém je, že certifikační instituce, která je pod ministerstvem průmyslu, vydala neuvěřitelné rozhodnutí, kde tvrdí, že kvízomat není automat,“ dodal Babiš.