Za sázení na zahraničních webech padla vysoká pokuta, má ji platit sázející

sázky, sázení ilustrační foto

sázky, sázení ilustrační foto Zdroj: ctk

Čeští zákonodárci už roky řeší otázku, jak zamezit zahraničním sázkovým firmám nabízet své služby českým občanům bez patřičné loterijní licence. Vzhledem k otevřenosti internetu to jde u samotných provozovatelů dost těžko, a tak se přistoupilo k represím z druhé strany – od samotných uživatelů. Ministerstvo financí se nyní pochlubilo zprávou, že byla udělena první velká pokuta ve výši 850 tisíc korun uživateli, který sázel na webech zahraničních loterijních společností.

„U nelegálních provozovatelů loterií a jiných podobných her není možné sázet, a to ani po internetu. Vzhledem k tomu, že zahraniční sázkové kanceláře nemají od příslušného orgánu uděleno povolení k provozování loterií, jsou právě tito provozovatelé nelegální a sázejícím hrozí vysoká pokuta až do výše 10 milionů korun,“ vysvětluje Marek Zeman, ředitel odboru vnějších vztahů a komunikace Ministerstva financí.

Ministr financí Andrej Babiš postup obhajuje: „Stát takzvaným přeshraničním nelegálním sázením přichází ročně odhadem až o několik miliard. Tomu musíme všemi dostupnými prostředky zabránit.“ Jenomže jít na to od uživatelů, to je docela sporný postup. Ačkoli je platná licence čistě věcí provozovatelů, odpovědnost zde byla přehozena na uživatele, který by si měl před sázením na internetu zkontrolovat, zda má daný provozovatel úřednické požehnání.

Ministerstvo financí připravilo na webu tabulku se seznamem legálních provozovatelů kurzových sázek. Před vsazením byste si měli zkontrolovat, zda je spolčenost, u které si chcete vsadit, na seznamu. Pokud ne, hrozí vám pokuta. V seznamu jsou výhradně české loterijní společnosti (to je zákonná podmínka) a konkrétně jich je devět.

Podobných pokut mířených na samotné uživatele zahraničních loterijních společností se teď prý objeví více. Náměstek ministra financí Ondřej Závodský to nazval zpřísněním přístupu k ilegálně podnikajícím subjektům v loterijním prostoru, nicméně těch se tyto pokuty nijak nedotknou. Aktuálně se už ale pracuje na novém loterijním zákoně, který by loterijní aktivity zahraničních internetových provozovatelů legalizoval, zdanil a reguloval.

Pokuta byla stanovena, ale ještě ne zaplacena. Správní řízení vedené s dotčeným sázejícím ještě nebylo pravomocně ukončeno.