Zájem o práci na dálku roste. V Praze možná vznikne první pracovna v parku

Riegrovy sady v Praze, kde by mohla vzniknout první pracovna v parku

Riegrovy sady v Praze, kde by mohla vzniknout první pracovna v parku Zdroj: Profimedia.cz

V pražských Riegrových sadech by mohla v průběhu léta vyrůst první pracovna v parku. S nápadem přišli studenti architektury, kteří chtějí na trávu s výhledem na Hradčany umístit stoly a lavičky. Projekt vystihuje aktuální trend - stále méně lidi chce trávit celou svou pracovní dobu v kanceláři, počet zaměstnanců pracujících "na dálku" tak roste.

Případní uživatelé připravované venkovní kanceláře v Riegrových sadech by měli mít k dispozici zásuvky a připojení na wifi, uvedla spoluautorka projektu Andrea Kosařová. V současné době projekt shání peníze, lidé mohou na realizaci přispět prostřednictvím veřejné sbírky na síti HitHit.

Potřebná povolení od úřadů už studenti získali. Pokud vyberou dostatek peněz, mohly by dřevěné stolky a lavice s pevnou podsadou stát v parku už v srpnu. Ve spolupráci s Prahou 2 a 3 vznikají nápady na další místa, kde by mohly podobné pracovny v budoucnu vyrůst.

Home office je světový trend

Projekt v Riegrových sadech se trefuje do aktuálního celosvětového trendu. Lidé, kteří si vydělávají prací v kanceláři, chtějí díky dostupným technologiím čím dál častěji pracovat z domova nebo z improvizované detašované kanceláře, která může být kdekoliv - třeba právě v parku.

Realita je taková, že pracovníků v kancelářích skutečně ubývá. Například ve Spojených státech podle tamního statistického úřadu mezi lety 2005 a 2010 přibyl milion lidí, kteří pracují z domova. Celkem jich v roce 2010 bylo už téměř šest milionů, což představovalo více než čtyři procenta všech zaměstnanců.

V některých zaměstnáních, jako jsou například programátoři, je práce z domova velmi běžná. Americká pojišťovna Aetna spočítala, že mimo kancelář pracuje už přibližně každý druhý programátor. V roce 2006 to přitom byl jen každý desátý.

Žádní zaměstnanci mimo kancelář, rozhodl Yahoo
Módu tzv. home office zpochybnila v roce 2013 společnost Yahoo, která zakázala zaměstnancům pracovat mimo kancelář. Šéfka Marissa Mayerová v únoru loňského roku prohlásila, že „nejlepší myšlenky vznikají během neformálních diskusí na chodbách a v kantýnách“. Všichni zaměstnanci Yahoo se tak museli vrátit do kanceláře.

Firmy osekávají náklady

Aktuální trendy hrají firmám do karet. Různé společnosti se v poslední době snaží osekávat náklady za pronájmy. Newyorská realitní a developerská společnost Clarion Partners uvádí, že ještě před deseti lety nájemci požadovali 25 metrů čtverečních na jednoho pracovníka, dnes už to je pouze 18 metrů. V otevřených kancelářích, takzvaných open spaces, mizí nejen uzavřené místnosti, ale i pracovní místa oddělená příčkami. Někde už pracovníkům nenabízejí ani vlastní stůl - o jednotlivá místa se zaměstnanci dělí podle potřeby.

Podle Norma G. Millera, který se na univerzitě v San Diegu věnuje trendům na realitním trhu, mají sdílená pracovní místa budoucnost i vzhledem k tomu, že zaměstnavatelé častěji nabízejí pružnou pracovní dobu. Zaměstnanci tak mohou do práce docházet jen podle potřeby na domluvené schůzky, porady či společenské události, a podstatnou část úkolů plní jinde.

Kancelář v kapse i za chůze

Vzdálenější budoucnost má být ještě více propojená s moderními technologiemi. V době digitalizovaných dat bude možné pracovat odkudkoliv. Odborníci odhadovali, že v roce 2025 spolu budou kolegové komunikovat i pomocí holografických telekonferencí, aniž by si kdy promluvili z očí do očí. Každý bude neustále připojen k internetové síti a pracovat bude moci vlastně neustále, i za chůze.

„Díky propojenosti a zároveň prostorovému rozptylu zaměstnanců budeme vlastně napodobovat organizovaný chaos, jaký vidíme u včel nebo mravenců,“ uvedla v této souvislosti BBC. Vize kanceláře, kterou si každý bude nosit neustále s sebou, může na mnohé působit hrozivě. Mads Thimmer, zakladatel dánské technologické firmy Innovation Lab, ale uklidňuje. „Není se čeho bát. Krása on-line společnosti spočívá v tom, že tu vždycky existuje tlačítko, kterým se lze odpojit.“

Do práce jsme ochotni dojíždět maximálně 30 minut

Nová generace zaměstnanců nechce obětovat osobní život kariéře

V práci jako v base. Česko zaostává ve formě pružných úvazků