Založit „eseróčko“ bude levnější, mělo by stačit 2700 korun

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pixabay

Společnosti s ručením omezeným zřejmě budou osvobozeny od soudního poplatku za první zápis do obchodního rejstříku. Náklady nutné k založení takovéto společnosti se díky vládní novele zákona o soudních poplatcích sníží zhruba z deseti tisíc korun na 2700 korun. Sněmovna by měla předlohu schválit podle dnešního doporučení ústavně-právního výboru beze změn.

Snížení nákladů nutných k založení společností je jednou z podmínek Evropské komise, které musí členské státy Evropské unie splnit pro čerpání peněz ze strukturálních a investičních fondů. Cílem změny je zjednodušení a zlevnění založení společnosti s ručením omezeným a podpora rozvoje podnikání. Pokles příjmů z vybraného soudního poplatku ministerstvo spravedlnosti předběžně odhadlo na 23 až 35 milionů korun.

Současné náklady na založení společnosti s ručením omezeným v Česku podle důvodové zprávy více než trojnásobně převyšují částku požadovanou Evropskou komisí. Notáři se platí odměna nejméně čtyři tisíce korun za sepsání zakladatelské listiny či smlouvy, soudu potom šest tisíc korun za prvozápis do rejstříku. V případě, že zápis provádí notář, stojí to dalších tři sta korun.

Notáři dostanou třetinu

Notářům by se měla odměna snížit podle důvodové zprávy na dva tisíce korun. S odměnou za zápis do rejstříku by měly celkové náklady být Komisí stanovených sto eur, tedy 2700 korun. „Náklady na založení podniku budou představovány pouze odměnou notáře,“ stojí v důvodové zprávě.

Novela má taky zavést dědické osvědčení v rámci jejich celoevropského systému a umožnit, aby ochranná opatření v jednom členském státu mohla být uplatněna i v jiném. Ministerstvo v novele původně navrhovalo zpoplatnění žalob o náhradu škody, které lidé podávají na stát kvůli nezákonným rozhodnutím či nesprávnému úřednímu postupu. Platba by činila dva tisíce korun. Vláda to ale odmítla.