Zaměstnavatelé nejsou sociální pojišťovnou, omezení na trhu práce brání rozvoji byznysu, řekl Dlouhý

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý

Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý Zdroj: Blesk:Alexandr Malachovský

Nová vláda, která vzejde po říjnových volbách, by měla přednostně řešit evropskou zelenou politiku, trh práce, daně či se zasadit o udržitelnou ekonomiku, shodují se čeští podnikatelé. Jejich priority představil na čtvrtečním sněmu Hospodářské komory její prezident Vladimír Dlouhý.

Za jednu z největších bariér rozvoje podnikání označil současné nastavení trhu práce. „Politici až příliš často vnímají úlohu zaměstnavatelů jako jakousi sociální pojišťovnu, příkladem je nedávné zrušení karenční doby, vytrvalý tlak na plošné prodlužování dovolené a zvyšování zaručených mezd,“ zkritizoval současnou vládu Dlouhý. Zaměstnavatelům by se podle něj měla snížit sazba sociálního pojištění za zaměstnance o dva procentní body, nová vláda by měla podpořit částečné úvazky a zrušit zaručené mzdy.

Firmy a živnostníci by také ocenili zvýšení limitu pro využití paušální daně a povinnost placení DPH z jednoho na dva miliony korun ročně. Hospodářská komora zároveň požaduje zrušení jedné sazby DPH. Podle Dlouhého chybí dlouhodobá strategie vývoje daní v České republice. „Pokud nezačneme co nejdříve veřejné rozpočty konsolidovat, zvýšení daní nás dříve či později nemine, i když za nízké daně nyní všichni bojujeme do roztrhání těla,“ řekl s odkazem na volební slogan vládního hnutí ANO Dlouhý.

Jednou z největších výzev příští vlády bude ovšem naplňování evropské zelené dohody a s ní související dekarbonizace. Kabinet má podle komory pokračovat v tendru na výstavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany, podpořit přechod uhelných elektráren na plyn, podpořit automobilový průmysl a další odvětví. „Nikdo nezpochybňuje nutnost reagovat na klimatickou změnu, zelená politika však musí zohledňovat specifické podmínky jednotlivých členských států,“ apeloval Dlouhý.

Politici se shodují, že je třeba byznys podporovat. „Podnikatelé se v posledních letech museli vypořádat s nárůstem byrokracie a s nepřehledným právním systémem. To chceme změnit. Digitalizace, nízké a jednoduché daně, žádné překotné změny daňového systému, ale stabilita,“ řekl na sněmu například šéf ODS Petr Fiala. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) prosazuje větší podporu investic, ale také usnadnění najímání zahraničních pracovníků.