Zaorálek chce ztrojnásobit počet pracovních povolení pro Ukrajince

Hlavní nádraží ve Lvově

Hlavní nádraží ve Lvově Zdroj: CC0 via Wikimedia Commons

Ministerstvo zahraničí posílí kancelář v ukrajinském Lvově o pět pracovníků k vyřizování pracovních víz. Novinářům to dnes řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Diplomacie tak podle něj chce vyhovět požadavkům zaměstnavatelů, kteří volají po zjednodušení procesu získávání pracovníků ze zahraničí.

Ve Lvově má česká diplomacie dostatečné prostory pro rozšíření činnosti. Ještě během roku by díky navýšení počtu úředníků mohl narůst počet vydaných povolení trojnásobně, uvedl ministr. Loni pootevřela vláda dveře do Česka zjednodušením přijímacího procesu počítačovým specialistům z Ukrajiny. Zaměstnavatelé ale žádají i pracovníky méně náročných profesí.

„V této chvíli je v chodu pilotní projekt, kterým se snažíme umožnit rychleji přijít do Česka vysokokvalifikovaným pracovníkům z Ukrajiny. Ten projekt ještě není zdaleka naplněn. Rozhodli jsme se také otevřít možnosti pro středně nebo nízkopříjmové, je to dáno tím, že je tady obrovský tlak ze strany podnikatelů, dá se říct z celé České republiky, kteří si stěžují na to, že jim často výrobní programy kolabují, protože nejsou schopni sehnat dostatek pracovní síly,“ uvedl Zaorálek.

Celkové náklady na zřízení pěti služebních míst ve Lvově jsou zhruba 15 milionů korun ročně. Jednorázové provozní náklady na technické vybavení pracovišť byly stanoveny na dva miliony korun, uvedlo ministerstvo zahraničí.

Chybějící dělníci

Českému průmyslu chybí podle analýzy Asociace exportérů minimálně 70 tisíc dělníků a tisíce vysokoškolsky vzdělaných strojařů, elektrotechniků, chemiků či expertů textilního průmyslu. Na českém trhu práce je v součtu více než 117 tisíc volných pracovních míst. Kvůli stavu trhu práce tak stojí český průmysl už na hranici svých možností.

Nejhorší nedostatek zaměstnanců se týká malých a středních firem. Exportéři proto vyzvali počátkem dubna vládu, aby uvolnila vízovou politiku. Obrátili se dopisem na členy vlády a navrhli několik řešení pro rychlejší nábor potřebných pracovních sil ze třetích zemí, jako jsou Ukrajina, Vietnam, Bělorusko či Rusko.