Zaorálek poletí do Iráku. V Kurdistánu bude jednat o dodávce nábojů

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek Zdroj: ctk

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek 15. září odcestuje do Bagdádu a metropole iráckého Kurdistánu Irbílu. Bude tam jednat hlavně o dodávce munice, kterou Česko pošle jako pomoc kurdským milicím v boji s islamisty. Podle Zaorálka jde o tak velkou zbrojní pomoc a zároveň mimořádnou situaci, že je proto důležité hovořit s těmi, o nichž se jedná.

Náklad munice bude vážit 500 tun, vzhledem k jeho rozsahu ho do Iráku přepraví osm velkokapacitních letadel americké armády. Kurdové dostanou miliony nábojů do útočných pušek Kalašnikov a kulometů, ale i ruční granáty a náboje do pancéřových pěstí. Hodnota české pomoci přesáhne 40 milionů korun

„Jde o výzbroj ze starších zásob, u které se v souvislosti s přezbrojováním na moderní výzbroj podle standardů NATO nepředpokládalo její využití. Naopak pro Kurdy, kteří žádají mezinárodní společenství zejména o ruční zbraně a munici sovětského původu, představuje dar významnou pomoc,“ uvedl již dříve ministr obrany Martin Stropnický. Dar prý nijak neovlivní bojeschopnost české armády.

Dodávku zbraní podpořil i bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg . „Máme-li něco k dispozici, tak bych obdobně jako Německo pešmergům (kurdským milicionářům) zbraně dodal. To je velmi rozumné,“ řekl dnes v České televizi. Česko naproti tomu podle něj nemá kapacity na to, aby v dané oblasti zasáhlo vojensky.

Ministr čekal na vznik vlády

Zaorálek vysvětlil, že čekal na okamžik, až vznikne nová irácká vláda, která bude mít podporu tamního parlamentu. „Stále je to jedno území, i ten Kurdistán, takže si myslím, proto je důležité jednat s představiteli v Bagdádu a vytvářet také tlak na to, aby tam vznikla inkluzivní vláda, která nebude opakovat ty politické chyby v minulosti,“ uvedl v ČT. Jednat se podle něj bude i o komerčních dodávkách zbraní.

Zaorálek řekl, že s ním o situaci v Iráku ale i o vzájemných česko-amerických vztazích hovořil na summitu NATO americký ministr zahraničí John Kerry.

„Poprvé v historii se stalo něco takového, že my jsme svědky toho, že se transformovala teroristická skupina do něčeho, co se podobá státu. To tady ještě nikdy nebylo,“ zdůraznil. „Co se na Středním východě děje, je, že se zhroutil celý systém, který vznikl po 1. světové válce,“ řekl Schwarzenberg. Jestli se syrský a irácký stát udrží, je podle něj otazník.