Zaorálek přivítá tureckého ministra, kterého do Nizozemska nepustili

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu obvinil německou vládu, že chce dosáhnout odmítnutí ústavní reformy v chystaném tureckém referendu.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu obvinil německou vládu, že chce dosáhnout odmítnutí ústavní reformy v chystaném tureckém referendu. Zdroj: ČTK/EPA/Reu

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu obvinil německou vládu, že chce dosáhnout odmítnutí ústavní reformy v chystaném tureckém referendu.
Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu zrovna přijel do Moskvy jednat o Sýrii. Vzdal tam poctu zastřelenému velvyslanci.
Mevlüt Çavusoglu
Lubomír Zaorálek (ČSSD) zpochybnil rozsudek britské justice, která osvobodila tamního občana, který zabil Čecha Zdeňka. Ubil ho řetězem před
Lubomír Zaorálek
7
Fotogalerie

Česká diplomacie připravuje návštěvu tureckého ministra zahraničí Mevlüta Çavuşoglua v Praze. Informaci serveru HlídacíPes.org dnes potvrdilo ministerstvo zahraničí. Termín je v jednání.

"Návštěva tureckého ministra do České republiky se připravuje. Termín se hledá," řekla mluvčí ministerstva Michaela Lagronová. "Bližší informace poskytneme, až bude z turecké strany potvrzen termín," doplnila.

Důležitým tématem česko-tureckých jednání v poslední době je osud dvou českých občanů zadržených v Turecku kvůli podezření z příslušnosti ke kurdské milici YPG, kterou Ankara považuje za teroristickou organizaci. Turecká prokuratura pro ně požaduje sedm a půl až 15 let vězení. Soud s dvojicí by měl začít 10. května. Vedle toho Praha a Ankara řeší osud rozestavěné turecké elektrárny Yunus Emre.

Server HlídacíPes.org upozornil na napjaté vztahy mezi Tureckem a Evropskou unií. Ministra Çavuşoglua, který by měl přijet do České republiky, nevpustilo na své území Nizozemsko.

Tamní úřady a vláda tím bránily v politické agitaci u tureckých emigrantů na nizozemském území. Zástupci turecké vlády chtěli získat jejich hlasy pro referendum, které mění turecký politický systém a výrazně posiluje pravomoci prezidenta. Podobně se vůči Turecku zachovalo Německo.

Podívejte se na nepokoje v Rotterdamu po nevpuštění tureckých ministrů: