Zástupkyně WHO: Riziko šíření viru zika v Evropě je velmi nízké

Komár tropický, přenašeč viru zika

Komár tropický, přenašeč viru zika Zdroj: Muhammad Mahdi Karim, Wikimedia Commons

Riziko šíření viru zika v Evropě je nyní zatím extrémně nízké. S příchodem jara by se možnost přenosu mohla rozšířit. V evropském regionu je 12 zemí, kde se vyskytují dva druhy komárů, kteří nákazu mohou přenášet. Na tiskové konferenci to dnes řekla ředitelka české kanceláře Světové zdravotnické organizace (WHO) Alena Šteflová. V Česku se zatím objevily tři případy infekce, příznaky byly mírné.

Mezi 12 států, kde se objevily dva druhy komárů, patří třeba Chorvatsko a další jižní země. Sedm států už připravilo plány boje proti šíření viru a zbývající na nich pracují, uvedla Šteflová. Vir zika je znám několik desítek let. Do loňska se vyskytoval hlavně v oblasti Afriky a v Tichomoří. V minulém roce se nákaza rozšířila v Jižní Americe, kde se objevilo několik tisíc případů. Dosud výskyt infekce ohlásilo 52 zemí.

V Česku lékaři evidovali zatím tři případy. Dva pacienti si vir přivezli z Dominikánské republiky, jeden z Martiniku. Všichni měli jen lehké chřipkovité příznaky. Lékaři testy prováděli několika desítkám lidí, kontrola nákazu vyvrátila.

Stav nouze

Vir se spojuje s případy narození dětí s malou hlavou a mozkem. Vztah ziky a mikrocefalie se zatím neprokázal, důkazů ale přibývá. WHO vyhlásila kvůli viru zika celosvětový stav nouze. Nemoc se podobá chřipce, lék na ni není. Vedle komárů se přenáší i pohlavním stykem. Opatrné by měly být podle expertů ženy, které jsou těhotné či chtějí mít potomka.

Muži, kteří navštívili země Latinské Ameriky s velkým výskytem nákazy, by měli při sexu používat po návratu ochranu. Pokud se u nich neprojevily žádné příznaky, tak aspoň měsíc, pokud se příznaky choroby vyskytly, tak půl roku. Lidé, kteří se vrátili z Latinské Ameriky, se také mohou nechat testovat. Vyšetření vyjde zhruba na 2500 korun.