Zázrak za patnáct set: první česká klinika nabízí léčení infuzí vitamínu C

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak, Euro

Říčanské Bioregenerační a rehabilitační centrum primářky Hany Jarošové začalo jako první nabízet svým klientům vysoké dávky vitamínu C formou infuze. Jak vyplývá z výsledku vědeckých studií několika posledních let, zhruba patnáctkrát vyšší koncentrace dosažená v krevní plazmě po nitrožilní aplikaci, propůjčuje vitaminu C silné protizánětlivé a další účinky, které lze využít v kardiologii, alergologii, dermatologii, revmatologii a v onkologii. Proto je také ve vysoké koncentraci vázán na předpis.

„Většina odborníků i laiků zná podávání vitaminu C jako doplňku stravy u chřipky a nemocí z nachlazení, jelikož se předpokládá, že zvyšuje imunitu a odolnost organismu. Nicméně v poslední době přicházejí z USA a Německa informace o možnosti využití vysokých dávek vitaminu C u chronického zánětu,“ zdůrazňuje ředitel vzdělávací společnosti Edukafarm, farmakolog Zdeněk Procházka.

Infuzní centrum primářky Jarošové se specializuje na léčbu kloubních potíží, bolestí hlavy a páteře, migrény a bolestí pohybového aparátu (fibromyalgie). Pacientům podávají kolagenové injekce. „Tuto terapii je možné doplnit vysokodávkovou infuzí vitaminu C, která v dávce 7,5 gramu denně podporuje tvorbu kolagenu a přispívá tak k úlevě od bolesti pohybového aparátu,“ vysvětluje Jarošová. Důležitá je právě intravenózní aplikace. Při podání ústy lze v krvi dosáhnout jen nízké koncentrace vitaminu C, která postačuje k zajištění pouze běžných, nikoli však preventivních a léčivých účinků, tedy protizánětlivých, protiinfekčních, protinádorových. Pro dosažení léčivých efektů je nutné vytvořit v krvi téměř patnáctkrát vyšší koncentraci, což je možné pouze při nitrožilním podání.

Lék však nehradí zdravotní pojišťovny. „Do deseti infuzí vitaminu C vyjde jedna aplikace včetně všech doprovodných věcí na 1500 korun. Cena při celkovém počtu minimálně deseti infuzí je 1300 za jednu. Konzultace s lékařem stojí 600 korun. Infuze podává erudovaná zdravotní sestra v dávce a frekvenci stanovené lékařem,“ upřesňuje primářka.

Jak uvádí, vysoké dávky céčka navíc působí antioxidativně, tedy neutralizují volné kyslíkové radikály, jež jsou příčinou chronických zánětlivých chorob (například recidivující infekce, alergie, artritida, ateroskleróza, nádory). Podporují také detoxikační reakce v játrech, účinkují při silné únavě, bolestech pohybového ústrojí, při virozách (včetně chřipky), hepatitidě, infekci EB viry, cytomegaloviry a herpes viry, při borelióze, revmatoidní artritidě, těžších zápalech plic. Zlepšují hojení ran, je možné je indikovat i při chronických infekcích jako jsou bércové vředy, proleženiny apod.

„Při déletrvajícím fyzickém nebo psychickém stresu je spotřeba vitaminu C tak vysoká, že vzniká deficit tohoto vitaminu v krevní plazmě. Například u pacientů na JIP a u nemocných s nádorem dosahuje hladina plazmatické koncentrace vitaminu C téměř hladiny jako u kurdějí. V neposlední řadě se infuze vitaminem C aplikuje před operačními zákroky, dále po těchto zákrocích, protože snižuje počet a projevy pooperačních komplikací; bylo také klinickými studiemi zjištěno, že zlepšuje hojení ran,“ vysvětluje primářka.

Céčkové infuze nabízí říčanské centrum také unaveným a stresovaným manažerům jako prevenci syndromu vyhoření.