Zeman: Prolomení limitů je menší zlo než jejich zachování

Prezident Miloš Zeman (vlevo) zahájil 2. února návštěvu Ústeckého kraje. Na snímku ho před budovou krajského úřadu v Ústí nad Labem vítá hejtman Oldřich Bubeníček.

Prezident Miloš Zeman (vlevo) zahájil 2. února návštěvu Ústeckého kraje. Na snímku ho před budovou krajského úřadu v Ústí nad Labem vítá hejtman Oldřich Bubeníček. Zdroj: CTK

Prolomení limitů těžby hnědého uhlí v Ústeckém kraji je menší zlo než jejich zachování. Při své návštěvě kraje to řekl prezident Miloš Zeman. Prý ale očekává, že majitelé nemovitostí, které budou muset ustoupit těžbě, dostanou od těžařů velkorysé odškodnění. Zeman se má setkat i se zaměstnanci společnosti Severní energetická, do Horního Jiřetína, jehož obyvatelé proti prolomení protestují, se podle oficiálního programu nechystá.

Podle Zemana je v případě prolomení limitů těžby potřeba zohlednit všechny ekonomické aspekty. „Stačí vzít do ruky kalkulačku a počítat. Já jsem to udělal a vyšlo mi, že menší zlo, zdůrazňuji menší zlo, je prolomení těžebních limitů. Ale vážím si i odlišných názorů,“ odpověděl prezident na dotazy starostky Litvínova Kamily Bláhové (ANO). Litvínovská radnice chce naopak limity těžby zachovat. „Já si myslím, že menší zlo je zachovat limit a především zachovat lidská obydlí,“ řekla Bláhová.

Zeman: Očekávám od těžebních společností velkorysou nabídku

Zeman nevidí problém v prolomení limitů u dolu Bílina, kde se těžba bezprostředně nedotýká obyvatel. Zdůraznil, že prolomení limitů těžby by neznamenalo okamžité bourání domů. Připomněl i novelu horního zákona, podle níž se těžební společnosti musejí s majiteli nemovitostí, které je kvůli pokračující těžbě třeba zbourat, dohodnout. „Očekávám od těžebních společností velkorysou nabídku, protože bez velkorysé nabídky by k žádné takové dohodě nedošlo,“ řekl Zeman. Podporuje zvýšení poplatků za vytěžené uhlí i to, aby peníze šly do dotčených regionů. „Dvojnásobek vypadá rozumně a já plně podporuji, aby z toho byl vytvořen zvláštní fond určený nejen na rekultivace, ale zejména na zlepšení životních podmínek obyvatel v zasažených lokalitách,“ doplnil Zeman.

Bláhová kritizuje i to, že Zeman se má při návštěvě kraje setkat jen s mosteckými horníky, mezi odpůrce těžby podle oficiálního programu zavítat nemá. Zeman navštívil Horní Jiřetín před několika lety. „Já si myslím, že i v roce 2015 by měl diskusi s obyvateli otevřít a opravdu mi přijde strašně nevyvážené, že jede diskutovat se zaměstnanci (Severní energetické) a nejede diskutovat s občany, nejede jim vysvětlit svůj názor,“ doplnila Bláhová.

Mládek podporuje posunutí limitů

Ministerstvo průmyslu zpracovalo pro novou surovinovou politiku státu čtyři možnosti - vedle úplného prolomení limitů jejich úplné zachování a také prolomení jen v dole Bílina, kde by to neohrozilo žádná lidská sídla. Ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) chce ale na jednání vlády prosazovat variantu posunutí limitů v dole Bílina a částečného prolomení v dole ČSA, která by znamenala zbourání zhruba 170 domů v Horním Jiřetíně.

Vládě má Mládek návrh postupu s těžebními limity v rámci nové Surovinové politiky ČR předložit do konce března. Limity těžby v severních Čechách zaručující městům a obcím, pod nimiž jsou zásoby hnědého uhlí, že nebudou kvůli těžbě zbourány. Vláda je stanovila usnesením v roce 1991.