Zeman s Dudou si v Praze vyměnili nejvyšší státní vyznamenání

Prezident Miloš Zeman (vlevo) přivítal 15. března na Pražském hradě polského prezidenta Andrzeje Dudu (vpravo). Duda přijel na svou první navštěvu Česka

Prezident Miloš Zeman (vlevo) přivítal 15. března na Pražském hradě polského prezidenta Andrzeje Dudu (vpravo). Duda přijel na svou první navštěvu Česka Zdroj: ctk

Český a polský prezident si dnes na Pražském hradě vyměnili nejvyšší státní vyznamenání svých zemí. Miloš Zeman předal Adrzeji Dudovi Řád Bílého lva a převzal od něj Řád Bílé orlice. Duda patří k nejmladším držitelům tohoto vyznamenání.

Zeman a Duda se vzájemně ocenili za rozvoj česko-polských vztahů. Řád Bílého lva v minulosti obdrželi také jeho předchůdci Lech Kaczyński, Lech Walesa nebo Aleksander Kwaśniewski.

Duda zamířil do České republiky sedm měsíců po zvolení do funkce prezidenta. Během jednání na Hradě se Zemanem hovořili o spolupráci zemí visegrádské skupiny, migrační krizi i vztazích Česka a Polska, které obě hlavy státu považují za vynikající. Duda poděkoval Zemanovi za to, že polská menšina má v České republice dobré podmínky pro život.

Po předání vyznamenání podává Zeman na Hradě oběd, kterého se zúčastní také předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a Zemanův předchůdce Václav Klaus. Dudu odpoledne čeká ještě setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). Později s manželkou položí věnec ke hrobu Václava Havla.

Polský prezident přijel do Česka už v pondělí večer. Neoficiální část své návštěvy strávil na polské ambasádě, kde se setkal s polskými krajany.

Visegrád a naše východní banda