Zemanův mluvčí: Svoboda názoru platí i pro prezidenty

Univerzita Karlova uspořádala 17. listopadu vzpomínkové shromáždění k 25. výročí událostí z roku 1989. Zúčastnil se prezident Miloš Zeman (uprostřed) a také prezidenti zemí visegrádské čtyřky a Německa. Na Zemana stovky jeho odpůrců na Albertově pískaly po celou dobu jeho projevu.

Univerzita Karlova uspořádala 17. listopadu vzpomínkové shromáždění k 25. výročí událostí z roku 1989. Zúčastnil se prezident Miloš Zeman (uprostřed) a také prezidenti zemí visegrádské čtyřky a Německa. Na Zemana stovky jeho odpůrců na Albertově pískaly po celou dobu jeho projevu. Zdroj: ctk

Svoboda názorů a vyjadřování, za kterou lidé 17. listopadu 1989 demonstrovali, platí i pro prezidenty republiky. Dnešní 25. výročí listopadových událostí je příležitostí, aby svůj názor vyjádřili jak odpůrci, tak příznivci prezidenta Miloše Zemana řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Reagoval tak na protizemanovské protesty, ke kterým se dnes tisíce lidí sešly mimo jiné na pražské Národní třídě.

Ovčáček připomněl, že lidé na Národní třídě před 25 lety demonstrovali i proto, aby mohli svobodně vyjádřit svůj názor. „A právě připomínka 17. listopadu je skvělou příležitostí k tomu, aby lidé tento názor vyjádřili. A to jak odpůrci, tak příznivci pana prezidenta. A myslím si, že tato svoboda názorů, tato svoboda vyjadřování platí i pro prezidenty republiky,“ dodal.

Na pražskou Národní třídu na protest proti Zemanovi dorazilo odhadem několik tisíc lidí. Jako nesouhlas s jeho politikou i vyjadřováním drželi nad hlavou papírky v červené barvě, pískali a vyzývali Zemana k abdikaci.

Stovky odpůrců čekaly na Zemana i na Albertově, kam přijel společně s prezidenty takzvané visegrádské čtyřky a Německa odhalení pamětní desky k 25. výročí událostí 17. listopadu 1989. Na Albertově tehdy začal průvod, který byl příslušníci SNB tvrdě zastavili na Národní třídě.

Zeman v projevu průvod připomněl. Odvaha podle prezidenta tehdy nebyla levná a každý, kdo se účastnil podobné demonstrace, riskoval vězení nebo vyhazov ze studia či zaměstnání. „Nevím, kdo z vás (v roce 1989) na Národní třídě byl. Já ano. A je zbabělost od těch, kdo tam nebyli, aby teď přišli a házeli vajíčka nebo jiné předměty,“ řekl Zeman.

Gaucka zasáhlo vajíčko

Svůj nesouhlas se současnou hlavou státu dávali lidé na Albetově najevo na transparentech, hlasitým pískáním a voláním „Miloše do koše“ nebo „Už jsme tady“. V momentě, kdy prezident vstoupil na pódium, byl slyšet pouze hlasitý pískot a volání Demisi nebo Hanba. Při odhalování pamětní desky lidé na prezidenta křičeli mimo jiné „Zemane, odstup“. Proti předmětům vyletujícím z davu bránila ochranka Zemana a další prezidenty deštníky. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček řekl, že německého prezidenta přesto zasáhlo do spánku vajíčko. Joachim Gauck byl sice podle Ovčáčka situací otřesen, ale v programu návštěvy bude pokračovat.

Při projevech ostatních prezidentů lidé tleskali. Při proslovu polského prezidenta Bronislawa Komorowského přítomní aplaudovali tomu, že chce položit květiny na hrob bývalého prezidenta Václava Havla. Potleskem ocenili, když zmínil solidaritu se zeměmi, které chtějí stejně jako středoevropské země na Západ. Uvedl Ukrajinu, Moldavsko a Gruzii. Slovenský prezident Andrej Kiska sklidil potlesk, když připomněl Ukrajinu a jejího prezidenta Petra Porošenka.

Přes 500 lidí ukázalo prezidentovi symbolickou červenou kartu na brněnském Malinovského náměstí. Naopak proti kritice namířené v poslední době na Zemana vystoupilo několik desítek lidí na pražském Klárově.

Štěpán Kubalík: Svoboda sametového kýče

Michal Horáček: Dnes všechno jde, ale na ničem nezáleží. To je daň za svobodu