Ceny pozemků motivují k bydlení za Prahou

Pozemky, ilustrační foto

Pozemky, ilustrační foto Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Za poslední rok ceny stavebních parcel v naší republice stouply o 23,2 procenta. Nejvíce to můžeme pozorovat v Praze a okolí. To Čechy motivuje k přesunu mimo hlavní metropoli.

I v okruhu 25 kilometrů okolo Prahy začíná být problém koupit průměrný pozemek do 5 milionů korun. Další překážkou je vysoká úroková sazba u hypoték (ČNB ji stanovila na 7 procent). A ani v blízké budoucnosti nejspíš nemůžeme čekat změnu.

„Ceny pozemků setrvale rostou od roku 2010. Na rozdíl od bytů či rodinných domů se jejich stagnace či dočasné zlevnění za tuto dobu nikdy nedotkly. A vzhledem k tomu, že jde o nedostatkové zboží, které zkrátka není možné jen tak ‚vyrobit‘, tak je u nich snižování cen značně nepravděpodobné,” vysvětluje Martin Protiva, obchodní ředitel společnosti Ekonomické stavby.

Od roku 2010 ceny vzrostly o 128 procent. I kvůli tomu musíme hledat menší pozemky dál od velkých měst.

Kam se stěhujeme nejčastěji

Podle dat Českého statistického úřadu se více Čechů stěhuje do Středočeského kraje než do Prahy. Největší zájem je o Prahu-východ a Prahu-západ. Z Prahy se do okolí v loňském roce přestěhovalo o pět tisíc více lidí, než býval průměr. Ten se v uplynulých letech držel okolo dvaceti tisíc lidí. Velikost pozemku, občanská vybavenost a dopravní dostupnost se odráží v konečné ceně pozemku.

„Svou roli hraje také tvar parcely, jeho svažitost či stavební připravenost – tedy napojení na komunikaci, inženýrské sítě a podobně. S tím souvisí ještě jedna věc, na kterou je potřeba dát si pozor – pokud přípojky nemáte a obec připravuje novou cestu, nebo ji nedávno realizovala, je pravděpodobné, že do povrchu nebude možné pár let zasahovat a přípojky dodělat. To sice nemá vliv na cenu, ale může vám to stavbu protáhnout, či omezit její užívání,” upozorňuje Protiva.

Ceny pozemků se snižují, jak se posouváme dál od hlavního města. Podle Ekonomických staveb jde obecně říci, že i v okrajových částech Prahy se ceny pohybují okolo 20 až 25 tisíc za metr čtvereční. Částka za pozemek tak může být až 20 milionů korun. Za hranicí hlavního města už to může být mezi 15 až 20 tisíci. Pozemek tak vyjde kolem 5 milionů. V okruhu 15 kilometrů se částka za metr pohybuje v rozmezí 8 až 13 tisíc, v okruhu 25 kilometrů pak mezi 5 až 10 tisíci.