Nájemné v bytech zdražilo ve 2. čtvrtletí až o 30 procent

Zrenovované, kompletně zařízené studio 1+kk (35 m²) ve vinohradské ulici Sázavská je k pronájmu za 21 tisíc Kč měsíčně.

Zrenovované, kompletně zařízené studio 1+kk (35 m²) ve vinohradské ulici Sázavská je k pronájmu za 21 tisíc Kč měsíčně. Zdroj: Svoboda & Williams

V České republice ve 2. čtvrtletí letošního roku výrazně zdražilo nájemné v bytech. Ve velkých městech jako Praha, Brno nebo Mladá Boleslav to bylo až o 30 procent. Nadále také roste počet uzavřených nájemních smluv. Vyplývá to z aktuálních informací realitní sítě Re/Max. Na trhu se podle firmy projevuje zvyšování hypotečních sazeb a zpřísnění podmínek České národní banky pro schvalování hypoték. Někteří zájemci o vlastní bydlení tak jsou nuceni začít si hledat nájem.

"Vliv na zvýšení ceny nájmů, například v Praze, má však také například návrat zahraničních turistů, kteří opět využívají krátkodobá ubytování prostřednictvím platformy Airbnb nabízející tisíce bytů, jež byly v období covidu pronajímány pro běžné bydlení," uvedl generální ředitel Re/Max Jan Hrubý. Kromě uprchlíků z Ukrajiny, kteří si hledají v Česku dlouhodobé ubytování, zvýšil podle něho zájem o nájmy i návrat vysokoškolských studentů do univerzitních měst.

Nejvyšší nájmy jsou v hlavním městě, v průměru se tam platí 318 korun za metr čtvereční. V okrese Praze-západ se nájem pohybuje okolo 287 korun, v Praze-východ kolem 218 Kč za metr čtvereční. V okrese Brno - venkov je to 277 korun, v Brně 262 korun a v Mladé Boleslavi 269 korun. Naopak nejlevnější nájmy jsou od 162 korun na Teplicku, 165 korun za metr čtvereční se průměrně platí na Karvinsku a 175 korun na Mostecku.

Firma Re/Max uvedla, že i ve 2. čtvrtletí přetrvávala zvýšená poptávka po koupi bytu, přesto je ale evidentní, že se proti předchozímu roku snižuje počet zájemců a prodej trvá delší dobu. "V posledním čtvrtletí pozorujeme také mírný nárůst ve prospěch plateb v hotovosti, a to z důvodu zdražování hypotečních úvěrů a dalšího zpřísnění podmínek pro jejich poskytování," podotkl Hrubý. Důvodem může podle něj být i doběh produktů, kdy některé banky poskytovaly lhůtu na vyhledání vhodné nemovitosti a čerpání hypotéky až dva roky. "Atraktivita těchto produktů pro banky díky překotně rostoucím sazbám prudce klesá, a tak očekáváme spíše jejich útlum," dodal Hrubý.

Největší zájem byl o koupi bytů 2+1, 2+kk a také větších třípokojových bytů pro rodinné bydlení. Průměrná cena za metr čtvereční se v jednotlivých regionech výrazně liší. V Praze to podle sítě Re/Max bylo 119 tisíc korun za metr čtvereční, v Brně 101 tisíc korun, v okrese Praze-západ 100 tisíc korun a v Praze-východ 85 tisíc korun. Naopak nejlevnější byty jsou v Ústeckém kraji. Na Chomutovsku se platí průměrně 24 tisíc korun za metr čtvereční, na Teplicku 25 400 korun a na Mostecku 26 700 korun.