Do čeho chceme v létě investovat? Do zahrady a vytápění

Zahrádkářská kolonie v Praze 6 na Ořechovce

Zahrádkářská kolonie v Praze 6 na Ořechovce Zdroj: Szkanderová Michaela

Češi chtějí v letních měsících investovat do pořízení nového způsobu vytápění a renovaci zahrady. K obojímu nás vede touha ušetřit.

Současná situace na poli energetiky nás nutí i v parných měsících zamýšlet se na nadcházející topnou sezónou. Květnový průzkum Zonky pro Air bank ukázal, že 14 procent Čechů bude investovat do nového způsobu vytápění. Ať už jde o tepelná čerpadla, fotovoltaiky nebo nové kotle, ale i zateplení. Tyto plány budeme financovat ze svých úspor nebo s pomocí úvěrů.

„Ačkoliv jsou půjčky od Zonky bezúčelové, klienti s námi rádi sdílí důvody, proč si chtějí půjčit. Díky tomu víme, že část z nich si už v průběhu jara vzala úvěr právě na koupi tepelných čerpadel nebo fotovoltaiky. Jsou si vědomi zvyšujících se cen a také se obávají nedostatku plynu, proto chtějí být co nejvíce soběstační a mít i další alternativy, jak si teplo zajistit. Mezi důvody, proč lidé investují do změny způsobu vytápění, ale kromě úspor čím dál častěji zmiňují také ekologické hledisko,“ říká Veronika Benešová, která má v Zonky a Air Bank na starosti půjčky.

Vylepšení zahrady

12,5 procenta dotázaných má v plánu také vylepšovat zahrady. Chceme kupovat stroje nebo zahradní vybavení. Konkrétněji účastníci průzkumu zmiňovali především novou pergolu, zahradní nábytek, zahradní traktor na sekání trávy, anebo třeba skleník. I ke stavbě skleníků nás vede současná ekonomická situace.