Nezapomeňte zaplatit daň z nemovitosti, berňák posílá složenky

Přiznání k dani z nemovitých věcí

Přiznání k dani z nemovitých věcí Zdroj: Aleš Pospíšil

Finanční úřad
Osm finančních ředitelství a 199 finančních úřadů se změní na 14 finančních úřadů a 199 územních pracovišť.
Česká pošta
Česká pošta
5
Fotogalerie

Česká pošta má o práci postaráno. Do poštovních schránek poplatníků míří přes tři miliony obálek se složenkami na zaplacení daně z nemovitých věcí na rok 2017. Lhůta pro zaplacení daně (nebo její první splátky) končí 31. května. Fyzické osoby obdrží do poštovních schránek bezplatnou daňovou složenku. Právnické osoby jsou obesílány elektronicky „datovkou“.  Úhrada daně je možná... 

Daň lze uhradit bezhotovostně, přes SIPO, hotově na pokladně finančního úřadu či právě složenkou typu A. Dle ceníku České pošty vás ale platba složenkou vyjde na 30 korun, což je drahé, ale v dnešní době internetu zbytečné. Pokud složenku zatím nemáte, nezoufejte, poslední kusy mají být doručeny v termínu do 20. května.

Nepřesáhne-li částka daně 5 000 korun, je splatná celá do konce května. Je-li daň vyšší než 5 000 korun, je splatná ve dvou splátkách (do 31. května a do 30. listopadu), ale můžete ji uhradit klidně hned.

Informaci o celkové výši daně a případném přeplatku nebo nedoplatku se dozvíte z oddělitelné části složenky (alonže), stejně jako adresu tzv. územního pracoviště, kde jste příslušní. Ta se řídí místem, kde se nachází daná nemovitost. A pozor, pro placení lze nově využít i QR kód, uvedený na alonži.

S další novinkou v tomto směru přišla Finanční správa loni – místo fyzické složenky si můžete požádat o zasílání údajů elektronicky do e-mailové schránky. Můžete tak dát vale složenkám, ale vždy jen do 15. března příslušného zdaňovacího období (v tuto chvíli tedy nejdříve rok 2018) a nebude vás to stát nic víc, než trochu času a byrokracie. O zasílání údajů na e-mail totiž musíte požádat, a to prostřednictvím formuláře. Jak na to se dozvíte zde.

Kdo vlastní více nemovitostí v jednom kraji a nemá daň vyšší než 5 000 Kč, najde v obálce jen jednu složenku, kde budou platby za všechny nemovitosti v kraji sečteny dohromady. Kdo vlastní nemovitosti na území různých krajů nebo platí daň vyšší než 5 000 Kč, najde v téže obálce více složenek. Pokud chcete uhradit daň bezhotovostně, čísla účtů jednotlivých finančních úřadů najdete zde, variabilní symbol bude vaše rodné číslo (IČ u právnické osoby), jako konstantní symbol uveďte 1148.

Pro úplnost se sluší dodat, že celý výnos daně z nemovitých věcí zůstává v městech a obcích, které je následně využívají na své financování.