Berňák draží stále víc věcí, je libo levné auto, pozemek či byt?

Dražba chalupy v Domažlicích

Dražba chalupy v Domažlicích Zdroj: Finanční správa

Dražba auta v Uherském Hradišti
Dražba chalupy v Domažlicích
Dražba auta v Uherském Hradišti
Dražba auta v Uherském Hradišti
Dražba chalupy v Domažlicích
13
Fotogalerie

Na stránkách Finanční správy se množí nabídky movitých i nemovitých věcí, které byly zabaveny daňovým dlužníkům a putují do dražby. Oblíbeným artiklem jsou auta, vydražit si ale můžete třeba i byt či pozemek. 

Pokud sháníte (nedostatkové) bydlení v hlavním městě, pak nepřehlédněte třeba dražbu bytu v Dejvicích, která se bude konat už na začátku května. Byt není tak úplně za pusu, nejnižší podání je nastaveno na necelých devět milionů, tržní cena je ale dle dražební vyhlášky o čtyři a půl milionu vyšší.

Ovšem pozor, zejména u nemovitostí je třeba složit dražební jistinu, v tomto konkrétním případě půl milionu korun. To aby se dražby účastnili jen ti, kteří to myslí doopravdy vážně. Podmínky každé dražby najdete v dražební vyhlášce, pokud je vyžadována jistina, skládá se na účet v ČNB. Neúspěšným dražitelům bude zaslána zpět bez zbytečného odkladu, nejpozději do 30 dní. Z toho plyne jediné – výhodu má ten, kdo má peníze takříkajíc cash.

Pokud chcete naopak najít cestu z města, pak směřujte ještě na konci dubna do Plzně, kde se bude dražit malebná chaloupka s příslušenstvím nedaleko Domažlic. Vyvolávací cena pouhých sedm set tisíc, opět pozorně čtěte dražební vyhlášku.

Finanční správa má aktuálně vypsaných zhruba 130 dražeb po celé ČR, uskuteční se během následujících dvou měsíců

Na seznamu věcí zabaveným daňovým dlužníkům můžete najít opravdu všelicos – krom pozemků a budov i movité věci, zejména auta. Těch jsou aktuálně k mání zhruba čtyři desítky. Vše potřebné najdete na webu Finanční správy, kdy a kde se která koná plus foto a zevrubný popis dražených věcí. Nejvíce aut mají například nyní ve Zlínském kraji. Tak například: Audi A6 se bude na konci dubna dražit v Uherském Hradišti, vyvolávací cena: 147 tisíc.

Aby se vám lépe hledalo, lze dále výběr filtrovat na movité a nemovité věci či přímo auta. Do parametrů můžete nastavit i datum a rozpětí cen. Tím hlavním bude asi pro většinu zájemců kraj, po jehož výběru naběhnou dražby tzv. územních pracovišť, které pod ten či onen krajský úřad spadají.

Nespornou výhodou dražeb berních úřadů je také to, že Finanční správa vám nebude lhát o původu dražených věcí a podá úplné informace. Do budoucna se také nemusíte bát, že by se „vynořilo“ nějaké zadržovací či zástavní právo, věcné břemeno, atd. Leda že by se daná věc dražila už s tímto zatížením.