Pětina by pohořela, 1/3 by měla problém, aneb kdyby nová hypoteční doporučení platila už loni

Developerský projekt

Developerský projekt Zdroj: Aleš Pospíšil

Developerský projekt
ČNB
Česká národní banka
Hypotéka
Developerský projekt
11
Fotogalerie

ČNB utahuje šrouby, od července budou hypotéky jen pro, kteří mají nadprůměrné příjmy. Česká bankovní asociace spočítala, že kvůli novým pravidlům by loni na hypotéku nedosáhlo zhruba 27 tisíc z těch, kteří ji dostali.

Podle statistik Evropského orgánu pro bankovnictví (EBA) z roku 2017 má ČR velmi nízký podíl špatných úvěrů na bydlení. Konkrétně jen 1,4 procenta, evropský průměr přitom činí 5,3 procenta. Růst počtu a objemu poskytnutých hypotečních úvěrů meziročně viditelně zpomaluje, což se jistě nezmění.

Na vině jsou nová pravidla ČNB dle kterých musí dlužníkovi po úhradě splátky zůstat na živobytí alespoň 45 procent procent jeho čistých příjmů.

Česká bankovní asociace (ČBA) vypracovala spolu s bankami, které mají na trhu 80procentní podíl analýzu, dle které by za nových podmínek byla v roce 2017 bankami odmítnut cca pětina žadatelů o hypoteční úvěr, tj. 22 tisíc z celkových 110 tisíc.

V objemu by pak byla negativně ovlivněna zhruba třetina žádostí. Pokud by bylo stejných 20 procent použito i u zajištěných úvěrů od stavebních spořitelen, bylo by odmítnuto dalších 5 tisíc žadatelů. Celkem tedy 27 tisíc žadatelů, kteří loni na hypotéku dosáhli.

Podle studie by byla nejvíce zasažena věková kategorie žadatelů mezi 25 a 35 lety. Silný negativní vliv by ale měly i na věkovou kategorii 35 až 50 let. Regulací by byly nejvíce postiženy domácnosti s čistým příjmem do 30 tisíc korun měsíčně. Silně by se opatření dotkla i domácnosti s čistým měsíčním příjmem do 60 tisíc měsíčně.

Nově zavedená opatření ČNB platná od července budou banky respektovat.