ČNB zpřísní hypotéky, budou už jen pro „bohaté“

Hypoteční centrum

Hypoteční centrum Zdroj: Aleš Pospíšil

Panelový dům
Developerský projekt
Nabídka bytů v Praze
Developerský projekt
Developerský projekt
14
Fotogalerie

Pokud máte měsíčně méně, než 30 tisíc čistého (zhruba 40 tisíc hrubého) a nejste schopni pokrýt více než pětinu ceny nemovitosti z vlastních peněz, budete mít od října problém...

Nemovitosti i hypotéky zdražují, dostupnost bydlení se nyní dále sníží kvůli ČNB. Ta aktuálně vydala doporučení, podle kterého nemá žadatel o hypoteční úvěr vydat na splátku více než 45 procent čistého měsíčního příjmu. Jen každý dvacátý žadatel může toto pravidlo „porušit“, respektive ho může banka vyhodnotit jako tak bonitního, že nemusí toto pravidlo splňovat – například pokud má nepravidelně slušné vedlejší příjmy.

Jinak stále platí, že žadatel má mít ideálně pětinu kupní ceny. Současnou 90procentní hranici pro výši úvěru k hodnotě zastavené nemovitosti (tzv. Loan-To-Value) ponechává ČNB beze změny. I nadále platí, že ze všech hypoték, které banky poskytnou, mohou úvěry s LTV mezi 80 a 90 procenty tvořit nejvýše 15 procent.

Příklad: na byt za 3,5 mil. korun se splatností na 30 let a úrokovou sazbou 3 procenta potřebujete cca 700 tisíc svých. A aby vám banka půjčila, musíte brát něco přes 30 tisíc čistého.

Ceny nemovitostí v tuzemsku rostly po většinu roku 2017 nejrychleji v celé EU, v průměru o 16 procent. Dle odhadů ČNB se zvyšuje také nadhodnocení cen bytů – ke konci roku 2017 činilo zhruba 14 procent.

Dle ČNB tak přetrvávají podmínky pro roztáčení spirály mezi cenami nemovitostí a úvěry na jejich pořízení, kterou ČNB od roku 2016 označuje jako největší riziko pro domácí finanční stabilitu.

V uplynulém roce banky navíc poskytly významné procento hypotečních úvěrů, které ČNB považuje z hlediska ukazatelů schopnosti jej splácet z běžných příjmů za vysoce rizikové.