Do roka a do dne: EET bude pro všechny a nižší DPH pro každého

Pivo

Pivo Zdroj: Aleš Pospíšil

Pivo na stojáka
Hospoda
Pivo Duff
Účtenka
EET
9
Fotogalerie

Pokud vše půjde hladce, klesne DPH u točeného piva, stravování, některých řemeslných a odborných služeb, vodného a stočného zhruba za rok, přesněji od července 2019. Od toho data bude platit i EET pro všechny podnikatele, kteří přijímají hotovost.

Ministerstvo financí oznámilo, že vláda schválila návrh novely zákona o evidenci tržeb, která má přinást i snížení DPH u vybraných komodit, účinnost zákona se odhaduje zhruba za rok, pokud vše půjde podle plánu, měla by novela být učinná od července 2019.

Ke snížení DPH má dojít u kadeřnických a holičských služeb, oprav jízdních kol, obuvi, úprav a oprav oděvů a textilních výrobků a prodeje točeného piva, kde by mělo dojít k poklesu ze stávající sazby 21 procent na 10 procent, tedy k více než polovičnímu snížení sazby.

Návrh počítá také s dalším snižováním DPH v sektoru stravovacích služeb a podávání nealkoholických nápojů, která již byla snížena v souvislosti s náběhem první fáze elektronické evidence tržeb z 21 procent na 15 procent, a to rovněž na 10 procent.

Součástí novely zákona, kterou Ministerstvo financí zasílá k připomínkám, je návrh řešení evidence tržeb pro nejmenší podnikatele. Pokud suma hotovostních plateb, které obdrží, nepřesáhne za poslední rok 200 tisíc, nejsou plátci DPH a nemají víc, než dva zaměstnance, mohou se rozhodnout pro evidenci papírově.

Princip tohoto režimu evidence spočívá v tom, že podnikatel bude vystavovat účtenky z bloku, který dostane zdarma na finančním úřadě. Jednou za čtvrt roku pak zašle speciální formulář s údaji o výši tržeb a počtu vydaných a případně stornovaných účtenek na finanční úřad.