Právo na přesné vyúčtování za teplo a teplou vodu

Topná sezóna je v plném proudu

Topná sezóna je v plném proudu Zdroj: Profimedia

Topná sezóna je v plném proudu
2
Fotogalerie

Vláda koncem března schválila návrh zákona, díky kterému budou lidé dostávat přesné a jasné informace o spotřebě tepla a teplé vody. Tyto zprávy budou občanům doručovány v alespoň měsíčních intervalech. Jde o transpozici EU směrnice do českého práva. Návrh zákona bude nyní projednávat Poslanecká sněmovna.

„Návrh zákona posiluje práva všech lidí, kteří odebírají centrálně připravované teplo a teplou vodu na přesné, spolehlivé, jasné a včasné informace o jejich spotřebě. Právě v době zdražování energií jsou informace o spotřebě pro každého ještě důležitější. Návrhem tak upravujeme povinnost poskytovatele služeb informovat odběratele o jeho spotřebě tepla a teplé vody v pravidelných, alespoň měsíčních intervalech,“ říká ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Důvodem předložené novely zákona je dle Bartoše transpozice relevantních ustanovení směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU), kterou se mění směrnice o energetické účinnosti, do českého právního řádu.

Vedle rozšíření výčtu poskytovaných informací je dále navrženo výslovně stanovit, že na splatnost nedoplatku na zálohách za služby nemají vliv takové vady rozúčtování, které nevedou k chybnému určení výše nedoplatku. Tímto krokem ministerstvo reaguje na možné zpochybňování služeb a možné vyžadování penále za to, že družstvo nebo SVJ doručí vyúčtování s drobnou chybou.