Průměrná domácnost letos utratí za elektřinu o 23 procent víc

Elektřina

Elektřina Zdroj: profimedia.cz

Elektřina
2
Fotogalerie

Průměrná česká domácnost letos utratí za elektřinu 32 636 korun, meziročně o 23 procent víc. Vyplývá to ze statistik projektu Index24 společnosti Porovnej24.cz. Nejvíce si podle portálu připlatí ti, kteří elektřinu nepoužívají jen k osvětlení a pro běžné domácí spotřebiče, ale také k ohřevu vody a vytápění.

"Domácnosti, které nemají cenu fixovanou, již následky zdražování pocítily. Tento trend bude navíc pokračovat nejméně do roku 2025. Na druhou stranu, zdražování již nebude tak výrazné jako v roce 2019, kdy za skokovým růstem stála zejména vyšší cena emisních povolenek," uvedl partner společnosti Porovnej24.cz a expert na energetiku Martin Špaček. 

Většina oslovených analytiků a dodavatelů se shodla na tom, že na přelomu letošního a příštího roku cena elektřiny lidem zřejmě opět stoupne, růst ale nebude tak výrazný jako na přelomu let 2018 a 2019.

Analytici už dříve odhadli, že během letošního roku mohou některým lidem vzrůst meziročně náklady na energie až o několik tisíc korun ročně, podle Porovnej24.cz jde průměrně zhruba o 6000 korun.

Podle portálu mají lidé možnost čelit růstu cen změnou dodavatele, kdy průměrný rozdíl mezi nejdražší a nejlevnější nabídkou činí 12 196 korun, nebo i změnou tarifu u stávajícího dodavatele. Ze statistik společnosti vyplývá, že 85 procent spotřebitelů platí za energie tarifové ceny a neví, že by od svého poskytovatele mohli dostat výhodnější nabídku.

Ulevit rozpočtu se podle Porovnej24.cz samozřejmě dá i změnou zdroje vytápění. Například cena plynu je dlouhodobě stabilní.