Stavební spořitelny čeká rekordní rok: Chceme rekonstruovat

stavební spoření, ilustrační foto

stavební spoření, ilustrační foto Zdroj: archiv

Stavební spoření
Stavební spoření
brz
4
Fotogalerie

První měsíce letošního roku ukázaly, že Češi mají touhu rekonstruovat a opravovat. Z tohoto důvodu roste zájem o úvěry od stavebních spořitelen. Za první čtyři měsíce letošního roku poskytly úvěry za 32,8 mld. korun, což je v meziročním srovnání nárůst o 59 procent.

„Růst zájmu o úvěry je kromě přetrvávajících přívětivých sazeb dán také relativně velkým počtem domácností, jejichž finanční situace se během pandemie nezhoršila, ale snížila se jim spotřeba, především kvůli omezeným možnostem cestování, volnočasových aktivit apod. Díky tomu se jim zvýšily čisté disponibilní příjmy, které chtějí a budou chtít alespoň zčásti investovat,“ upřesňuje Pavel Jirák, generální ředitel a předseda představenstva Modré pyramidy stavební spořitelny.

Nemovitostí ke koupi je málo, proto rekonstruujeme

Touha po vlastním bydlení je veliká. Vhodných nemovitostí, které by byly nové a hned k nastěhování, je ale málo. Nebo máme prostě nedostatek financí na koupi nového domu či bytu. Proto saháme po rekonstrukci již nevyhovujícího staršího bydlení.

„Očekávám, že poptávka po nákupu nových bytů či domů a refinancování stávajících úvěrů postupně poklesne s rostoucími úrokovými sazbami a také s rostoucími cenami nemovitostí. Proto počítám, že se zájem klientů přesune do rekonstrukcí, oprav a rozšíření stávajícího bydlení,“ uvedl Jiří Feix z ČSOB Stavební spořitelny.