Na přihlášení do paušálního režimu zbývá pár dnů

OSVČ a paušální daň, ilustrační foto

OSVČ a paušální daň, ilustrační foto Zdroj: Adobe Stock

Zájem živnostníků o paušální daň
2
Fotogalerie

Již 10. leden je posledním dnem, do kterého se lze přihlásit k paušálnímu režimu. Pro stávající plátce je pak jedinou změnou výše samotné zálohy.

Fyzické osoby, které mají zájem vstoupit do paušálního režimu v roce 2022, musejí podat oznámení o vstupu do desátého dne rozhodného zdaňovacího období. „Pro rok 2022 musejí tedy poplatníci podat oznámení do pondělí 10. 1. 2022, přičemž poplatník se stává poplatníkem v paušálním režimu k prvnímu dni rozhodného zdaňovacího období, tedy k 1.1.2022,“ říká Jakub Anděl, daňový poradce KODAP.

Výše zálohy poplatníka v paušálním režimu činí v roce 2022 měsíčně částku 5 994 korun. Měsíční částka paušální daně v letošním roce se bude skládat z daně z příjmu fyzických osob ve výši 100 korun, minimální měsíční zálohy na zdravotní pojištění v částce 2 627 korun a 1,15násobku minimální měsíční zálohy na sociální pojištění v částce 3 267 korun.

OSVČ platící paušální daň je na tom pro budoucí výpočet starobního důchodu nebo i případného invalidního důchodu lépe než OSVČ platící pouze minimální měsíční zálohy na sociální pojištění,“ říká Gabriela Ivanco, daňová poradkyně společnosti Mazars.

Záloha se platí vždy do 20. dne kalendářního měsíce nebo si je lze předplatit na několik měsíců či dokonce na celý rok dopředu. Pro současné poplatníky v paušálním režimu platí, že je třeba změnit výši záloh na trvalém příkazu k úhradě paušální daně na 5 994 korun měsíčně.

„Záloha za leden 2022 je splatná do 20. ledna 2022, a to jak pro poplatníky, kteří vstoupili nově do paušální ho režimu, tak i pro ty, kteří v něm pokračují,“ vysvětluje Jakub Anděl, daňový poradce KODAP. Pokud již poplatník do režimu paušální daně vstoupil v roce 2021 a chtěl by v tomto režimu pokračovat, nemusí podniknout žádné kroky, automaticky v režimu paušální daně pokračuje i v roce 2022. Pokud již však poplatník nemá v roce 2022 o paušální režim zájem, musí podat oznámení o dobrovolném vystoupení, a to rovněž do 10. ledna 2022.