IFS a BRC certifikace potravin. Kdy se bez nich neobejdete?

Zdroj: TÜV SÜD Czech s.r.o.

Mrtvá myš na dně pivní lahve nebo myš zapečená v chlebu. Takové zprávy odradí zákazníky od nákupu potravin dané značky na velice dlouhou dobu. Kromě těchto očividných prohřešků existuje celá řada dalších problémů, na které si výrobci potravin musí dát pozor. Chcete dokázat, že vaše potraviny jsou bezpečné a kvalitní? Pořiďte jim tu správnou certifikaci.

IFS a BRC: Certifikace pro potraviny vyrobené pod vlastní značkou

Složení, které neodpovídá etiketě, překročené množství určité látky, nebo „drobnost“ jako kůstka v kuřecím nugetu. Většina zákazníků je na kvalitu potravin velice citlivá. Pokud ve svém jídle objeví sebemenší závadu, často nenávratně odchází ke konkurenci. Pomocí certifikací však lze doložit, že pro jakost a bezpečnost „svých“ potravin děláte maximum. Schválně, říkají vám něco zkratky IFS a BRC?

Chcete dodávat nákupním řetězcům? Certifikace IFS a BRC se budou hodit

Cílem IFS (neboli International Food Standard) i BRC (British Retail Consortium) je zajistit bezpečnost a kvalitu potravin vyráběných pod vlastní tzv. „privátní značkou“. Například obchodní řetězce často požadují tento certifikát od svých dodavatelů a výrobců potravin, aby svým zákazníkům mohly zaručit, že kupují pouze bezpečné a správně označené potraviny odpovídající všem požadavkům zákona. Díky auditu, který získání certifikace předchází, mají řetězce jistotu, že jim všechny dodavatelské firmy poskytnou stejně kvalitní potraviny.

O certifikace IFS a BRC by se měli zajímat nejen dodavatelé do maloobchodních nebo velkoobchodních řetězců, ale také firmy, které se zabývají například balením potravin nebo jejich distribucí. Certifikace IFC pomůže rovněž firmám, které chtějí pracovat na kvalitě svých produktů a bez problémů projít kontrolami Státní zemědělské a potravinářské inspekce nebo kontrolami hygieny.

Zápis do databáze firem s certifikátem IFS vám dá náskok 

Výhodou tohoto certifikátu je také registrace do online databáze, která sdružuje držitele IFS – ať už jde o výrobce či dodavatele potravin. K čemu je zápis do databáze dobrý? Jedná se o jeden ze způsobů, jak si obchodní řetězce vybírají společnosti, se kterými chtějí spolupracovat. Databáze také umožňuje poskytnout dobré hodnocení jejich stávajícím partnerům.

Jak pro svou firmu získat certifikaci IFS nebo BRC? Certifikace standardů bezpečnosti potravin vám pomůže zvládnout společnost TÜV SÜD Czech, která se specializuje na nejrůznější certifikace pro rodinné firmy i velké podniky.